Storskog-aktivist nekter å godta asylhjelp-bot

Eirik Nilsen er ilagt en bot på 5.000 kroner etter at han fraktet to syriske statsborgere bort fra Vestleiren i januar. – Jeg kommer aldri til å akseptere boten, sier han.

Eirik Nilsen

Eirik Nilsen er tilbake i Norge etter å ha jobbet tre uker som frivillig i flyktningleir i Hellas. Hjemme ventet en bot på 5.000 kroner etter hendelsene utenfor Vestleiren i januar.

Foto: Amund Trellevik/NRK

– Jeg synes dette her er horribelt og strider imot alt jeg tror på – å hjelpe folk i nød, sier Eirik Nilsen.

21. januar 2016 skulle politiet uttransportere asylsøkere tilbake over Storskog til Russland – uten å realitetsbehandle asylsøknadene individuelt.

Gjennom Refugees welcome to Arctic får asylsøkere ved Ankomstsenter Finnmark hjelp til å komme seg ut av leiren.

Eirik Nilsen er en av dem som har engasjert seg sterkest i aksjonene.

Samme morgen har han fraktet to syriske statsborgere fra Ankomstsenter Finnmark ved flyplassen ned til Kirkenes.

Han blir senere pågrepet av politiet, satt på glattcelle – og er nå siktet for brudd på utlendingsloven paragraf 108, fjerde ledd bokstav a: Å ha hjulpet en utlending til ulovlig opphold i Norge.

– Er du villig til å gå i fengsel for denne saken?

– Ja. Politiet kan straffe meg med hva dem vil. Men jeg kommer uansett aldri til å stoppe å hjelpe folk i nød. Jeg skal gjerne sone i et år for dette, det spiller ingen rolle, sier Nilsen.

asylsøkere

Hele Norges øyne var rettet mot Sør-Varanger under asylkrisen i vinter, da regjeringen ville tvangsreturnere flere hundre asylsøkere til Russland – uten å realitetsbehandle asylsøknadene.

Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / NTB scanpix

Politiet: – En alvorlig sak

Politiadvokat Anja Indbjør ved Finnmark politidistrikt sier politiet ser alvorlig på det Eirik Nilsen og de to andre asylaksjonistene gjorde denne januardagen.

– Politiet ser alvorlig på saken, da det er et brudd på utlendingsloven. Og når noen har brutt loven, slik det ble gjort i januar, må man ta konsekvensene av det, sier Indbjør.

De to andre asylaktivistene, Merete Nordhus og Merete Eriksson, er også ilagt forelegg for hendelsene utenfor Ankomstsenter Finnmark i januar.

Nordhus er siktet både etter utlendingsloven og straffeloven etter at hun fraktet en familie på fem bort fra leiren – forbi politiets sperringer.

Asylsøkere

Merete Nordhus (til høyre) er ilagt et forelegg på 12.000 kroner etter at hun forsøkte å hjelpe en familie på fem å rømme fra Ankomstsenter Finnmark i januar.

Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / NTB scanpix

– Ikke ulovlig å ha mennesker i bilen sin

Politiet er klar til å ta saken til retten dersom foreleggene ikke blir vedtatt.

– Kompetansen i saker som omfatter utlendingsloven ligger hos statsadvokaten. Og alle tre sakene har blitt sendt over til statsadvokaten som er enige med politiet og det er skrevet ut forelegg i alle tre sakene, sier Indbjør.

– Forstår du at politiet må reagere når personer blir hjulpet vekk fra en slik leir, der man skal være fram til man skal sendes ut av landet?

– Jeg kan forstå at dem reagerer dersom man gjemmer folk eller forsøker å smugle dem bort. Disse to var ikke arrestert. Det er per dags dato, meg bekjent, ikke ulovlig å ha mennesker i bilen sin. Her var det snakk om en kjøretur på noen kilometer.

– Det er disse personene sitt valg å gå i kirkeasyl, jeg har ikke fraktet dem i kirkeasyl.

Ankomstsenter Finnmark, Vestleiren

Ankomstsenter Finnmark ved Kirkenes lufthavn Høybuktmoen.

Foto: Amund Trellevik/NRK