Storskog-aktivist får gratis hjelp av asyl-advokat

En av Norges fremste asyladvokater, Brynjulf Risnes, bistår Storskog-aktivist Eirik Nilsen, som er ilagt forelegg for å ha hjulpet to syrere i kirkeasyl i vinter.

Brynjulf Risnes

– Uten at jeg skal gå ut med en massiv kritikk av politiet så tror jeg at politiet har viktigere ting å gjøre enn å bøtelegge noen få aktivister i den situasjonen vi hadde på Storskog, sier advokat Brynjulf Risnes, som nå tar saken til asylhjelp-bøtlagte Eirik Nilsen.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Eirik Nilsen bekrefter overfor NRK onsdag kveld at han ikke vil vedta forelegget på 5.000 kroner han ble ilagt for å ha fraktet to syriske asylsøkere bort fra Ankomstsenter Finnmark i Sør-Varanger i januar.

Dermed ender saken trolig i retten.

Får gratis advokathjelp

Den kjente asyladvokaten Brynjulf Risnes, som har bistått flere av asylsøkerne som kom over den norsk-russiske grensen på Storskog, vil bistå Nilsen med gratis advokathjelp.

– Jeg ønsker å bidra fordi dette åpenbart engasjerer mange. Om det er slik at man begynner å bøtelegge mennesker som hjelper asylsøkere, er det vanskelig å se hvor grensa går. Da kan man spørre seg om det er galt å gi dem mat og transport, sier Risnes til NRK.

Eirik Nilsen, som for tiden er arbeidsledig etter at Sydvaranger Gruve gikk konkurs i november i fjor, har ikke midler til å betale advokatutgifter selv.

Han har derfor tidligere vært usikker på om han ønsker å ta saken til retten.

– Om det er slik at politiet ønsker å prioritere å bøtelegge den type aktivister kan det være av det gode å få en avklaring på hvor grensa går. Slik sett er dette en viktig prinsipiell sak, sier Risnes til NRK.

Ankomstsenter Finnmark, Vestleiren

Politiet skulle transportere asylsøkere tilbake til Russland fra Ankomstsenter Finnmark i vinter da asylaktivistene ble arrestert.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Kaos utenfor Ankomstsenter Finnmark

21. januar 2016 skulle politiet uttransportere asylsøkere tilbake over Storskog til Russland – uten å realitetsbehandle asylsøknadene individuelt.

Gjennom Refugees welcome to Arctic får asylsøkere ved Ankomstsenter Finnmark hjelp til å komme seg ut av leiren.

Eirik Nilsen er en av dem som har engasjert seg sterkest i aksjonene. Samme morgen har han fraktet to syriske statsborgere fra Ankomstsenter Finnmark ved flyplassen og ned til Kirkenes.

Disse to personene går senere samme dag i kirkeasyl i Kirkenes kirke.

Nilsen blir senere pågrepet av politiet, satt på glattcelle – og ble for to uker siden siktet for brudd på utlendingsloven paragraf 108, fjerde ledd bokstav a: Å ha hjulpet en utlending til ulovlig opphold i Norge.

– Ikke ulovlig å ha folk i bilen

Nilsen er glad for at advokat Brynjulf Risnes nå tar saken hans.

Eirik Nilsen

Eirik Nilsen er klar til å møte i retten.

Foto: Amund Trellevik/NRK

– Vi er i dag blitt enige om å ta saken videre. Han vil ta saken gratis for meg, siden dette er en viktig sak som vi har gode sjanser til å vinne.

– Hvorfor er dette en viktig sak for deg?

– Jeg mener at jeg ikke har gjort noe ulovlig. Det er ikke ulovlig å ha personer i bilen. De personene jeg hadde i bilen var ikke arrestert og hadde heller ikke fått beskjed om når de skulle sendes ut av landet, sier Nilsen.

Mener Norge bør akseptere engasjementet

Advokat Risnes mener det Storskog-aktivistene ikke gikk lenger enn hva Norge som samfunn bør kunne akseptere.

Han håper politiet legger bort saken før den når rettssystemet.

– Storskog-situasjonen var vanskelig for alle, naturligvis mest for myndighetene, men belastende og tungt også for lokalbefolkningen. Det at mange valgte å engasjere seg skal vi i utgangspunktet se på som et gode. Å gripe inn med strafferettslige reaksjoner i denne saken er ikke veien å gå, sier Risnes.

Familie fikk opphold

Den ene familien som de tre Storskog-aktivistene er bøtelagt for å ha forsøkt å hjelpe til opphold i Norge, fikk onsdag opphold i Norge.

– Jeg er sammen med to andre bøtelagt for å ha forsøkt å hjelpe utlendinger til ulovlig opphold i landet. Den ene familien vi er bøtelagt for å ha forsøkt å hjelpe har i dag fått oppholdstillatelse i landet. Det viser at bøtene er totalt urimelige. Den familien som i dag har fått opphold i Norge skulle sendes tilbake til Russland. Det viser at norske myndigheter har gjort flere feil.

– Ser du fram til å møte i retten?

– Ja, det gjør jeg absolutt, sier Nilsen.

Vestleiren, Ankomstsenter Finnmark

Retur av asylsøkere fra Ankomstsenter Finnmark til Russland var omdiskutert og stoppet helt opp etter hendelsene 21. januar – da tre aktivister ble arrestert av politiet.

Foto: Amund Trellevik/NRK