Hopp til innhold

Flere farevarsel i nord: – Det blir skikkelig drittvær

Det er sendt ut farevarsel for sterke vindkast i Nord-Norge. Det blir liten til full storm fra søndag formiddag. I tillegg vil det komme store mengder nedbør.

– Søndag og mandag blir det skikkelig drittvær i Nord-Norge, med mye vind og vindkast, og dermed vanskelige kjøreforhold, sier fagansvarlig ved værvarslinga i Tromsø Geir Bøyum.

Årsaken er et lavtrykk som ligger ved Island som beveger seg nordøstover mot Barentshavet, samtidig som det forsterkes.

Averøya under ekstremvêret Gyda.

Som vanlig er januar en måned preget av mye vær.

Foto: Tore Lyngvær / NRK

Bøyum sier at dette lavtrykket fører til sterk sørvestlig vind i hele Nord-Norge. Sterkest blir vinden søndag kveld og natt til mandag.

– Da vil det blåse sørvest full storm utsatte steder, med vindkast på 30 til 40 meter i sekundet.

I Nordland og Troms blir det sterkest vind søndag kveld, før den minker natt til mandag. I Finnmark blir det sterkest vind natt til mandag og tidlig mandag morgen, før den også der minker.

En mager trøst er kanskje at dette ikke ekstremvær, bare hakket under, sier Geir Bøyum.


Må forvente kansellerte fly og ferjer

Konsekvensene av vinden kan bli kansellerte ferjer, fly og annen transport. Mange reiser vil kunne få lenger reisetid.

– Snøfokk i fjellet gir også redusert sikt og mulighet for kolonnekjøring og stengte veier. Den sterke vinden kan gi lokalt høye bølger i fjordstrøk, sier Geir Bøyum.

Han ber folk også være oppmerksomme på at gjenstander kan bli tatt av vinden og føre til skade på bygninger og infrastruktur.

– Veier kan bli stengt på grunn av trær eller andre objekter i veibanen, og strømforsyningen kan også bli påvirket, for eksempel som følge av trær som knekker eller kommer i kontakt med strømnettet.

Høye bølger

Den sterke vinden kan føre til høye bølger.

Foto: Petter Vidar Vågsvær

Temperaturøkning og skredfare

I tillegg er det ventet mye nedbør i Nordland og Troms. Mest nedbør blir det i Lofoten, Ofoten og Sør-Troms. Nedbøren blir mest intens søndag kveld, med opptil 40 millimeter på seks timer.

– Det blir også plussgarder fra søndag, og nedbøren kommer da som regn de aller fleste steder.

På utsatte steder vil det medføre svært vanskelige kjøreforhold. Statens vegvesen oppfordrer folk til å la bilen stå i utsatte områder.

I takt med at temperatur, vind og nedbørsmengder er faren for snøskred i noen regioner stor.

Snøskred ved Hovden

Det er økt skredfare i dagene som kommer.

Foto: Geri Ingar Egeland

I Ofoten og Sør-Troms øker skredfaren til faregrad 4 i takt med at temperatur, vind og nedbørsmengder øker lørdag. Søndag øker skredfaren til stor skredfare også i Svartisen, Salten, Vest-Finnmark, Nord-Troms, Lyngen og Indre Troms.

– Det ventes at det kan gå mange naturlig utløste skred. Enkelte skred kan bli svært store, sier Geir Bøyum.

Våger du deg ut i uværet?

Ustabil januar

Starten på 2022 har vært preget av uværet og ustabilt vær. Men Geir Bøyum minner oss på at januar tradisjonelt er preget av mye vær. Samtidig kan han love litt bedring.

– Trøsten er at det roer seg utover uka. Litt påfyll av snø blir det, men det ser ikke ut som det blir flere stormer når vi er ferdig med denne.

Men denne helgen oppfordrer fagsjefen ved værvarslinga i Nord- Norge at vi tar hensyn til naturkreftene.