Storbrann på Storsteinnes i Troms

Balsfjordhallen, samfunnshuset, svømmehallen og klubbhuset til det lokale idrettslaget på Storsteinnes i Troms brant ned til grunnen natt til mandag.

Video nsps_upload_2010_1_4_6_42_8_2608.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Denne brannen har gått hardt innpå meg og mange andre i kommunen, slår Balsfjord-ordfører Gunda Johansen fast.

Brannen startet ved 21.40-tiden søndag kveld, og politiet ble varslet klokken 21.50. Ved midnatt var det full fyr på brannstedet som ligger ni mil sør for Tromsø.

I byggekomplekset som brant var det både samfunnshus og idrettshall. I tillegg inneholdt bygningen svømmehall og klubbhus for Storsteinnes IL. De brannherja bygningene var også i bruk som midlertidige undervisningslokaler og skulle brukes fram til april. Da først står den nye skolen på Storsteinnes ferdig.

- Jeg regner med at det skal gå greit å finne andre lokaler hvor det kan drives undervisning, sier Balsfjord-ordfører Gunda Johansen.

I hele natt var hun selv tilstede på rådhuset og sørget for at politi og brannmannskaper fikk varm mat mens etterslukkingen pågikk.

- Brannen er ekstra sørgelig og vanskelig å godta fordi idrettshallen er bygget på dugnad, sier hun.

Evakuert etter giftig gass og røyk

Storbrann

Brannmannskapene under slukkingsarbeidet natt til mandag.

Foto: Privat

Røykutvikling og giftig gass fra brannstedet gjorde at om lag 60 av naboene ble evakuert.

- De evakuerte er hos familie, venner og bekjente. Det vil også utover mandagen være giftig røyk i området, sier skadestedsleder Geir Lofthus ved Balsfjord lensmannskontor.

Ingen ble skadet i brannen og i løpet av mandagen vil de evakuerte kunne flytte tilbake til boligene sine igjen.

- Et sørgelig syn

Storbrann på Storsteinnes i Troms

Brannen lyste opp Storsteinnes i Balsfjord kommune, et tettsted med nesten 1000 innbyggere.

Foto: Pål Norberg

Leder i Storsteines IL, Bjørn Strand, var den første som ble oppmerksom på brannen.

- Jeg fikk automatisk melding over min mobil at det brant i idrettshallen. Jeg varslet øyeblikkelig brannvesenet og trodde dette var en grei brann å slukke. Men der tok jeg feil.

Idrettshallen og samfunnshuset var et sentralt møtested for de vel 1000 innbyggerne i bygda. Storsteinnes IL er blant de ivrigste brukerne av bygningskomplekset. I den var også store deler av idrettslagets 60 år lange historie. Så sent som søndag kveld var den i bruk til fotballtrening.

- Dette var jo storstua vår. Det er et sørgelig syn, sier Strand når han skuer over brannruinene.

Så kaldt at slangene frøs

Dette var jo storstua vår. Det er et sørgelig syn.

Leder i Storsteines IL, Bjørn Strand

Brannmannskaper fra Tromsø og Målselv assistere brannvesenet fra Balsfjord med å få kontroll over flammene, men klarte ikke å hindre at brannen ødela alt som kom i dens vei.

Frost gjorde også slukningsarbeidet vanskelig.

- Det har vært 15 minusgrader og en temperatur som gjør at slangekoplinger og strålerør fryser. I tillegg hadde bygningen høye vegger, noe som gjorde at det var vanskelig å komme til brannkilden, sier utrykningsleder i Balsfjord brannvesen, Hans Hugo Henriksen.

Han forteller at de fikk hjelp av Forsvaret i slukkingen. Forsvarets brannkorps har skum - ikke vann - på bilene.

- Ikke påsatt

Mandag morgen fortsatte etterslukkingen i brannområdet.

Politiet setter i gang med teknisk etterforskning så snart brannstedet har kjølnet av. Så langt er det ingenting som tyder på at brannen var påsatt, men politiet holder alle muligheter åpne.

- Vi skal avhøre flere vitner, men de må hvile ut først. Foreløpig vet vi heller ikke hvor i bygget brannen startet, sier politioverbetjent Katrine Grimnes til NTB.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.