Storberget slår tilbake mot kritikken fra sin tidligere nestleder

Det har kommet kraftig kritikk mot fylkesavtalen som Knut Storberget meklet fram. Blant dem som kommer med den skarpest kritikken er Storbergets tidligere partikollega på Stortinget, Helga Pedersen.

Knut Storberget

Det er ikke mange politiske ledere i Finnmark som gleder seg over fylkesavtalen som Knut Storberget forhandlet fram i midtuken. Han mener selv at det ligger store muligheter for Finnmark i den nye avtalen.

Foto: Scanpix/NTB

Den nyvalgte lederen i Tana Ap og tidligere Ap-nestleder, Helga Pedersen, sa på fredag til NTB at fylkestinget i Finnmark må avvise avtalen om sammenslåing med Troms til et nytt storfylke.

– Konsekvensen av avtalen er at alt av beslutningsmakt flyttes ut av Finnmark. Realiteten er at Finnmark blir avviklet som demokratisk arena, sier Pedersen til NTB.

Helga Pedersen, Knut Storberget, Aili Keskitalo

Helga Pedersen (t.v.) mener at hennes partikollega i Ap, Knut Storberget, har forhandlet fram en avtale som har fjernet all beslutningsmakt ut av Finnmark.

Foto: Inger Elin Utsi / NRK

Demokratisk arena

Partikollega og tidligere stortingskollega med Pedersen på Stortinget, Knut Storberget, ledet meklingen mellom Troms og Finnmark i midtuken. Han har fått mye skryt fra flere hold for meklingsjobben.

Han er helt uenig i kritikken fra den nye lederen i Tana Ap, og mener at Finnmark nå må gripe mulighetene som avtalen gir finnmarkingene.

– Det er det motsatte som vil skje. Med denne avtalen har Finnmark virkelig muligheten til å melde seg på som demokratisk arena. De vil få ansvar og lederskap i forhold til usedvanlig viktige trekk i samfunnsutviklingen, som internasjonale forhold, folkehelse, miljø og man har også ledelses elementer i alle de andre avdelingene, sier Storberget til NRK.

Innflytelse

Helga Pedersen mener det er regjeringen som har vedtatt denne tvangssammenslåingen. Hun mener da at det er de som derfor må ta de vanskelige avgjørelsene.

Knut Storberget mener derimot at avtalen er god, og at det nå er opp til de politiske partiene både på lokalt- og fylkesnivå å sikre at hele det nye storfylket vil være representert på det nye fylkestinget.

– Her er det muligheter for vekst og når det gjelder innflytelse er det en kamp i forhold til hvordan det nye fylkestinget blir bemannet. Her må Ap, H, Frp og de andre politiske partiene sørge for at man i nominasjonsprosessen sørger for at folk over hele den nye regionen er representert, sier Storberget som i dag er fylkesmann i Hedmark og Oppland.

Han mener at kritikerne av fylkesavtalen bør gå mer i dybden på den før de kommer med kritikk.

– Her tror jeg Helga Pedersen må studere avtalen nøye, for å se på de mulighetene som faktisk gir seg.