Hopp til innhold

Stor strid i folketom bygd

Krangelen dreier seg om et nedslitt trehus.

Grense Jakobselv skole
Foto: Petter Myre Eng / NRK

I fjor gav Sør-Varanger kommune den nedlagte skolen i Grense Jakobselv til bygdelaget. Til sterke protester fra kulturstiftelsen i den folketomme bygda.

– Vi prøvde i to år, og sendte en skriftlig søknad, før bygdelaget i det hele tatt kom på banen. Så vi er veldig utålmodige, sier Jorunn Haug i Grense Jakobselv kulturstiftelse.

Satser på helårsturisme

Sammen med søsteren har hun dannet denne stiftelsen, som jobber for å få ta over den gamle skolebygningen i Grense Jakobselv, pusse den opp og åpne den for gjester og turister. Og dette mener hun de kan gjøre langt bedre enn bygdelaget.

– Når vi overtar dette bygget kan vi tilby et bygg som er åpent for alle til enhver tid, tror Jorunn Haug.

Men kommunen gav altså i fjor skolebygningen til Grense Jakobselv bygdelag. Ragnar Dahl er leder i bygdelaget og har også vært elev på skolen. Han har ikke særlig tro på planene til Jorunn Haug.

Ragnar Dahl
Foto: Petter Myre Eng / NRK

– Drøm og fantasi

– Jeg har jo vært i møte med dem og sett papirene de kom med. Det foresvever meg å være litt drøm og fantasi. De tror jo på turisme hele året, men jeg tror at det i alle fall en del av vinteren ikke er så mye å satse på der borte, mener Dahl.

– Dahl lever i den tiden han er født og oppvokst, og har kanskje ikke fulgt med i dette med gjester og vinterturisme i Finnmark, og Sør-Varanger spesielt. Det er en veldig voksende næring, hevder Haug på sin side.

Ragnar Dahl tror heller ikke at kulturstiftelsen vil klare å holde det de lover når det gjelder å få skolebygningen i stand.

Har klagd til kommunestyret

– Det må jeg si at jeg er i tvil om, for det skal både en del arbeidskraft og kapital til for å få gjort det.

– Vi har godt med arbeidskraft, og det er ikke søsteren min og jeg som skal stå for selve oppussingen.Vi skal knytte til oss yngre folk, og kapital finnes - kanskje mer enn han tror, sier Haug.

Torsdag skal kommunestyret i Sør-Varanger bestemme seg for om de skal høre på klagen til kulturstiftelsen. Men Jorunn Haug har ikke tenkt til å gi seg selv om politikerne skulle vende tommelen ned.

– Vi er ikke ferdige.

– Men hva skal dere gjøre hvis kommunestyret sier nei?

– Det vil jeg komme tilbake til.

Jorunn Haug
Foto: Petter Myre Eng / NRK