Det var besetningen på et rutefly til SAS som oppdaget lyngbrannen da de fløy over området, og flybesetningen varslet om brannen til nødetatene via flytårnet i Kirkenes.
Det opplyser 110-sentralen for Finnmark.
Politiet i Finnmark melder at brannvesenet i Sør-Varanger har slukket lyngbrannen ved Tvillingvatnet på søndagsformiddag.
Skogbrannhelikopteret som er stasjonert i Tana bisto brannvesenet i slukningsarbeidet, for området som begynte å brenne ligger omtrent 8 kilometer øst for Munkefjord i utmarken.
– Området som har brent er cirka 14 mål stort. Brannårsaken er ukjent, skriver politiet i sin melding på sosiale medier.
De påminner folk som ferdes ute i naturen at det i store deler av Øst-Finnmark er meget høy skogbrannfaren. Det er også et generelt bålforbud fra 15. april til 15. september.
– Oppfordrer til å vise stor aktsomhet ved bruk av åpen ild.
Ingen fare for liv og helse
Utryknings- og innsatsleder Morten Meso i Sør-Varanger brannvesen forteller til iFinnmark at det er veldig tørt i deler av Øst-Finnmark.
– Det er forbudt å fyre bål i utmark for tiden. Det er veldig stor skogbrannfare, sier Meso, som også opplyste om at det ikke var fare for liv og helse under lyngbrannen i helgen.
– Det var ikke dramatikk rundt selve hendelsen, siden det var verken hytte eller annen infrastruktur der.
Oransje farevarsel
Varsom.no melder at det er stor skog- og lyngbrannfare i deler av Finnmark inntil det kommer nedbør av betydning.
– Forbigående minkende fare i områder med våt vegetasjon. Faren øker raskt med tørt vær og vind, skriver varslingssiden om skog- og lyngbrannfaren.
Rådene til folk som ferdes ute i terreng er å ikke bruke ild.
– Følg lokale myndigheters instruksjoner. Behov for forebyggende tiltak og beredskap skal vurderes fortløpende av beredskapsaktører.
Skogbrannhelikopter
Det er fram til 5. august stasjonert et skogbrannhelikopter i Tana kommune.
Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) opplyser at skogbrannhelikopter kan tilkalles til branner som er kritiske og har stort potensial for spredning. Tilkalling skal skje ved henvendelse til regional 110-sentral.
Skogbrannhelikopteret er normalt plassert på Torp i beredskapsperioden. Dersom skogbrannfaren er høy i andre deler av landet kan skogbrannhelikopteret være stasjonert på andre baser.