Hopp til innhold

Stor brannfare i nord – måtte avlyse pizzafest

Pizzafest i Kirkenes er avlyst på grunn av stor brannfare i hele Nord-Norge. I Sør-Varanger er all bruk av åpen ild forbudt.

Ingrid Valan

Ingrid Valan, hos Pikene på Broen, hadde forberedt seg at regn kunne bli en utfordring for pizzafesten i sentrum, ikke stor skogbrannfare.

Foto: Gunnar Sætra / NRK

I Kirkenes hadde kunstnerkollektivet Pikene på Broen invitert til fest på fredag, med ekte napolitansk pizza i byens hovedgate. Da må det brukes gass- og vedovner som kan gi steketemperaturer på rundt 500 grader.

Det lar seg ikke gjøre i en kommune hvor det ikke har regnet på én måned.

Ingrid Valan, hos Pikene på Broen, bekrefter overfor NRK at pizzafesten er avlyst på grunn av brannforbudet i kommunen.

– Vi ser at det er det som er fornuftig. Vi skal ikke ha noe unntak fra den regelen.

Hun får støtte av varabrannsjefen.

– Utrolig tørt

– Det er utrolig tørt. Det er så tørt som det ikke har vært på mange år, sier varabrannsjef i Sør-Varanger, Oddleif Wara.

Etter en lyngbrann i Sør-Varanger sendte brannvesenet i kommunen ut totalforbud mot bruk av åpen ild.

– Det er på bakgrunn av totalberedskapen, brann i ut- og innmark krever voldsomme ressurser fra våre sider.

Varabrannsjefen understreker også at det ligger mye igjen etter krigen i kommunen, som utgjør en stor sikkerhetsfare for brannmannskapet ved en brann.

Oddleif Wara

Varabrannsjef i Sør-Varanger, Oddleif Wara, sier det ikke har vært så tørt i kommunen som det er nå på flere år.

Foto: Gunnar Sætra / NRK

Les også Rutefly varslet om lyngbrann: – Området som har brent er 14 mål stort

Brannvesenet i Sør-Varanger har slukket en lyngbrann ved Tvillingvatnet.

Stor variasjon

Statsmeteorolog Håkon Mjelstad sier at tørke og skogbrannfare varierer veldig mye fra år til år og fra område til område.

– Generelt venter vi et varmere klima, men også et våtere. Disse jobber sånn sett litt mot hverandre. Nå har vi hatt to somre på rad med tørt og varmt vær i deler av Nord-Norge og det er litt uvanlig

Ser man tilbake på hvor mange farevarsler for skogbrannfare som har blitt sendt ut de siste fem årene, så er det stor variasjon her.

Varmere og mildere klima gir kortere snøsesong. Siden dette er utenom vekstsesongen er det stort sett vissen gress og lyng som kan brenne. Hvis ikke snø dekker over denne må vi ha nedbør ganske ofte for at den ikke skal være antennbar, sier Mjelstad.

Tradisjonelt sett så er det Sør- og Østlandet som har hatt mest skogbrannfare om sommeren, mens det ofte har vært stor gress- og lyngbrannfare på Vestlandet om våren.

Hva som er normalt vil sånn sett endre seg ganske mye fremover, men vi tar høyde for større skogbrannfare enn vi har hatt tidligere, sier statsmeteorologen.

Han mener det er økende potensial for mer skobrannfare generelt for de neste årene, selv om det er store variasjoner fra år til år.

Det vil være ganske spesielt hvis det for eksempel neste år også skulle bli tørt i Nord-Norge, men det kan likevel ikke utelukkes.

Håkon Mjelstad

Statsmeteorolog Håkon Mjelstad tror ikke at Nord-Norge får nok en varm og tørr sommer neste år.

Foto: Kamilla Pedersen

Les også Værvinnere i nord: Slår varmerekorden andre år på rad

værrekord i tromsø