Flere hundre millioner kroner

Siemens har inngått landets største avtale på vindmøller i år med en totalramme på rundt 600 millioner. – Sannsynligvis den største avtalen vi har hatt i Nord-Norge noen gang på vindmøller, sier informasjonssjefen.

Vindmølle

Slike møller vil det fort blir flere av i Finnmark.

Foto: Pressebilde / Siemens

Siemens undertegner kl. 13.00 i dag en stor avtale på flere hundre millioner kroner.

De skal levere vindturbiner til Varanger Kraft i Finnmark og til vindkraftparken ”Raggovidda”.

– 600 millioner

Vindmølle i Danmark

Installasjon av lignende møller i Danmark.

Foto: Siemens AG

– Varanger kraft vil bruke totalt 600 millioner kroner over to år nå, som for det meste er vindmøllene og service på dem. Dette er sannsynligvis den største avtalen vi har gjort i år i Norge, og den største avtalen vi har gjort noensinne i Nord-Norge på vindkraft, sier informasjonssjef Christian Jahr i Siemens til NRK.

Dette er også det første nye vindkraftprosjektet som baserer sin forretningsmodell på finansiering via grønne sertifikater siden ordningen startet i 2012, sier Jahr.

– Denne avtalen er den første med ny type vindteknologi i Norge, hvor det er en direktedrevet turbin uten gir. Færre deler i møllene gir mer kraft for hver krone som er investert.

– Testet under røffe forhold

Rundt 9500 husstander vil dra nytte av vindmølleparken.

– Vi dobler kraft produksjonen til Varanger Kraft. Vi får også bygget opp deres kompetanse, siden de driver primært med vannkraft, og vil styrke vår egen på å lage vindmøller under ganske røffe forhold.

– Hvor mye har dere testet vindmøllene under røffe forhold?

– Vi har testet den på Havøygavlen i Finnmark de siste to årene hvor det blåser ganske bra. Denne vindturbinen er bygd for å tåle tøffe vindforhold, så det skal gå fint.

– Stor betydning

Ordføreren i Berlevåg kommune hvor vindparken skal bli bygd, er veldig glad for prosjektet.

– Det vil forhåpentligvis få stor betydning for oss, og vi regner med det blir en god del aktivitet og inntekter på grunn av byggingen, mener ordfører Karsten Garmann Schanche.

– Har dere fått noen negative reaksjoner på byggingen på grunn av utsikt og lignende?

– Snarere tvert imot og de vil heller ikke bli så synlig, så dette er en gledens dag for oss, sier ordføreren til NRK.

Vindmøllene skal være klare rundt senhøsten 2014.