Hopp til innhold

Stor Ap-strid om nominasjon

Det er stor strid om nominasjonen til Troms Arbeiderpartis stortingsvalgliste. AUF gjør opprør mot utvelgelsen av utsendinger fra Tromsø til nominasjonsmøtet. Også kampen om andreplassen på lista tilspisser seg, skriver vår medarbeider Lars Egil Mogård.

Roger Ingebrigtsen

Roger Ingebrigtsen - statssekretær og gjenganger i viktige posisjoner hos Stoltenberg. Han er likevel ikke garantert stortingsplass i nominasjonsstriden som nå pågår i Troms Arbeiderparti.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Lars Egil Mogård

For det er slett ikke ro og harmoni i Ap.

Flertallet i nominasjonskomiteen hadde i sitt første utkast den tidligere AUF-lederen i Norge, Martin Henriksen fra Harstad på topp. Nummer to ble stortingsrepresentant Tove Karoline Knutsen fra Tromsø, men statssekretær Roger Ingebrigtsen fra Tromsø sto på tredjeplass.

Nominasjonskomiteen vil snart komme med sitt endelige utkast, etter at forslaget deres er diskutert og stemt over i kommunepartene. Da kan det skje at nominasjonskomiteens flertall vil ha Ingebrigtsen på topp, og Henriksen på tredjeplass.

Søkelyset mot Tromsø Ap

Nå rettes søkelyset mot Tromsø Arbeiderparti. Et enstemmig representantskapsmøte i kommunepartiet der 67 medlemmer stemte, ville ha Ingebrigtsen på topp, Knutsen på andre og Martin Henriksen på tredje.

På møtet skal det ha blitt framholdt viktigheten av å stå sammen. Også noen AUF-representanter i Tromsø må ha stemt for Ingebrigtsen på dette møtet.

AUF mener de er tilsidesatt

Bråket har oppstått når det skal pekes ut delegater til nominasjonsmøtet. AUF står sterkt i Tromsø, og utgjør en tredel av medlemsmassen i Ap. Men styret i kommunepartiet har foreslått at det AUF bare skal ha fire av 31 utsendinger fra Tromsø. Det reflekterer ikke styrken som AUF har i Tromsø Aps medlemsmasse.

Det skal også være talsmenn i Tromsø Ap som mener at AUF-delegater fra Tromsø bør være forpliktet å stemme på Ingebrigtsen på nominasjonsmøte ettersom statssekretæren har full støtte i eget kommuneparti. Selv sa Roger Ingebrigtsen på et møte med AUF forleden at delegatene selvsagt skal stemme etter sin overbevisning.

Men AUF i Troms liker dårlig det som har skjedd. De har varslet ledelsen deres i Oslo, og godtar ikke forslaget fra Tromsø Ap om utvelgelse av delegater. Fylkespartiledelsen i Troms Ap har også engasjert seg.

Kampen om førsteplassen som bakteppe

Bakgrunnen for dette er lett å ane. AUF i Troms kjemper for at Martin Henriksen skal få førsteplassen. Og det blir knallhard kamp om førsteplassen på selve nominasjonsmøtet den 2. desember. Henriksen har sikret seg støtte i flere kommunepartier - også hos AUF.

Men Roger Ingebrigtsen står også sterkt. Det er mange som nå mener at den politiske ringreven, og gjenganger i viktige posisjoner hos Stoltenberg, nå bør få sin sjanse og komme inn på Stortinget.

Ingebrigtsen er samtidig omstridt, og har også tidligere tapt nominasjoner med knapp margin.

Svekke mulighetene

AUF mener at det vil svekke mulighetene for Henriksen på nominasjonsmøtet dersom de ikke får støtte flere AUF-delegater fra Tromsø. AUF-leder Mari Siljebråten sa også til NRK at det som nå skjer rimer dårlig med utsagnene etter 22. juli-tragedien at man skal satse på ungdommen i partiet deres.

Men det som skjer er en del av et høyt spill om nominasjonen. Troms Arbeiderparti kan bare regne med å få inn to representanter på Stortinget i neste periode, mot tre nå. Det blir derfor en hard kamp om plassene.

Verken Ingebrigtsen eller Henriksen er interessert i å stå på en tredjeplass på lista. Mellom de to blir det «vinn eller forsvinn» på nominasjonsmøtet. Derfor er det så viktig å skaffe seg allierte og samarbeidspartnere.

Også kamp om andreplassen

Det blir også sikkert en hard kamp om andreplassen. Nominasjonskomiteen har jo foreslått to fra Tromsø på de to øverste plassene. Det er Tromsø Ap, som det største kommunepartiet selvsagt godt fornøyd med.

Men det er langt fra sikkert at de to angivelige stortingsrepresentantene fra Troms begge vil ha bosted Tromsø. Det vil mange kommunepartier i Troms gå i mot.

Derfor er det ikke garantert at Tove Karoline Knutsen blir valgt, selv om hun selv har god lyst til å fortsette.

Utfordrerne

Hvem er så utfordrerne?

Fylkesrådsleder Pia Svensgaard er trolig helt ute av bildet. Hun har svært liten støtte, og fikk ingen oppslutning i eget kommuneparti.

Derfor kan det åpnes for Kari-Anne Opsal fra Harstad, selv om hun foreløpig har sagt at hun ikke er kandidat. Christin Kristoffersen fra Svalbard er også nevnt, men hun er lite kjent i partiorganisasjonen i Troms.

Kristina Torbergsen fra Skjervøy nevnes også. Hun var blant annet fylkesvaraordfører i forrige periode.

Men mye tyder på hvem som står andreplassen vil henge svært nøye sammen med utfallet på nominasjonsmøtet om førsteplassen.

Og i mellomtida tiskes og viskes det i korridorene og sikkert også i bøttekottene i Troms Arbeiderparti. Og dersom partiet står svært splittet etter nominasjonsmøtet 2. desember, lover det ikke godt for samhold og innsats i valgkampen i partiet deres.