Stjal krabber for nesten 100.000 kroner

En desperat økonomisk situasjon skal ha sendt en 25-åring ut på tyveribølge av kongekrabber. Nå innrømmer han forholdene i det som er en svært unik sak.

Kongekrabbe

Kongekrabben er svært lukrativ. Nå står en 25 år gammel mann tiltalt for å ha forsynt seg med 32 teiner fra mai til september i 2016. Verdi: 97.369 kroner, ifølge tiltalen.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Den 25-årige mannen fra Vest-Finnmark måtte mandag svare for flere grove tyverier knyttet til det lukrative kongekrabbefisket som foregår langs finnmarkskysten. Ved minst to anledninger har han tatt opp andres krabbeteiner, og solgt fangsten videre for egen vinning.

Fiskeren innrømmet i retten forholdene.

Den tiltalte fortalte om det som ble foranledningen til handlingene, en vanskelig økonomisk situasjon for seg og sin samboer. En måned før de omtalte hendelsene, hadde han fått låne mellom 30 og 40 teiner fra et fiskebruk i Snefjord. Disse ble satt ut på lovlig vis et sted mellom Måsøy og Magerøysundet. Da han kom for å trekke teinene, var de borte.

På grunn av den økonomiske situasjonen var han blitt desperat.

– Jeg tok derfor en snarvei. Det skulle jeg aldri ha gjort, sa han i retten.

Hammerfest tingrett

Aktor Thomas Darell i Hammerfest tingrett.

Foto: Allan Klo / NRK

Unik sak

I slutten av mai 2016 startet han på det som i dag var oppe i Hammerfest tingrett, tyveri og ulovlig omsetning av kongekrabbe. Totalt forsynte han seg med 32 teiner fra mai til september i 2016. Verdien på fangsten utgjorde over 97.369 kroner, ifølge tiltalen.

For alle parter er dette en helt ny problematikk som skal behandles i rettsapparatet.

– Det er første gangen vi har en slik sak. Det er ikke dagligdags, sier aktor Thomas Darell.

Han la ned påstand om 90 dagers ubetinget fengsel og erstatning på 117.000 kroner.

– Det har stor betydning for den fiskeren som er rammet. Oppdagelsesrisikoen er også liten, så når man først har en slik sak er det viktig å gi en tydelig reaksjon, mener Darell.

Forsvareren mener det er veldig strengt.

– Vi håper at retten bruker sunn fornuft og at vi får et gunstig resultat, sier forsvarer Roy Berntsen.

Hammerfest tingrett

Forsvarer Roy Berntsen i Hammerfest tingrett.

Foto: Allan Klo / NRK

– Stor psykisk belastning

Fiskeridirektoratet har tidligere sagt at de mistenker at problemet sannsynligvis er mer omfattende. Da kongekrabbetyven ble tatt tidligere i år, gikk de ut i media og ba om tips for å fakke andre skalldyrskurker.

Saken har blåst opp i sosiale medier, noe tiltalte beskrev som en svært tung tid.

– Han har opplevd seg trakassert og hengt ut i sosiale medier. Han har opplevd en stor psykisk belastning og det har gått utover familielivet hans, sier forsvarer Roy Berntsen.

Tiltalte har også blitt nektet å levere egne fangster til enkeltmottak. Aktor la ikke ned påstand om rettighetstap som fisker for tiltalte, noe forsvareren er fornøyd med.

– Han har ikke stort andre muligheter til å forsørge seg og det ville blitt katastrofe om han ikke hadde hatt mulighet til å fiske, sier forsvarer Berntsen.