Sterke reaksjoner etter intervju med Rødts ordførerkandidat

«Min ærlige mening er at ordføreren i Tromsø ikke bør gå rundt som en reklameplakat for Mao Zedongs lederskap.» Det skriver spaltist Skjalg Fjellheim i Nordlys etter Dagblad-intervjuet med Jens Ingvald Olsen.

Jens Ingvald Olsen.

Valgvinner og ordførerkandidat i Tromsø, Jens Ingvald Olsen fra Rødt, har uttalt seg om sitt syn på Mao. det har vakt reaksjoner.

Foto: NRK

Det har vakt oppsikt at ordførerkandidaten for Rødt i Tromsø, Jens Ingvald Olsen, uttalte seg om den avdøde kinesiske kommunistlederen, Mao Zedong, i et intervju i Dagbladet like før valget.

«Var ingen despot»

Til Dagbladet sa Olsen at han ikke anser Mao som en despot.

– Han gjorde store feil under utviklingen av Kina, og på den måten forårsaket han at mange mistet livet, sa Olsen til avisa.

I samme intervju sa Jens Ingvald Olsen at han anser Mao som en stor frigjøringsleder, og at han bidro til å løfte millioner av kinesere ut av fattigdommen.

– Men han gjorde feil som andre mennesker, sa Olsen.

Reagerer sterkt

Skjalg Fjellheim

Spaltist Skjalg Fjellheim i Nordlys synes ikke ordførerkandidatens syn på Mao er passende for en kommende ordfører i Tromsø.

Foto: NRK

Skjalg Fjellheim, som er spaltist i Nordlys, reagerer sterkt på Olsens uttalelser. I en kommentar i dag, skriver han: «Mao gjorde ting alle andre mennesker oppfatter som frastøtende. Mao var en fanatiker og en despot, hans onde gjerninger er beskrevet og dokumentert i hyllemeter med bøker. Hans «feil» bestod i grusomme politiske eksperimenter som, ifølge Holocaust-senteret i Oslo, kostet millioner av menneskeliv i folkerepublikken Kina».

Fjellheim peker på at det finnes forskning som dokumenterer at Maos politikk førte til at så mange som 70 millioner mennesker døde.

Fjellheim skriver at dersom Olsen tar mål av seg til å bli ordfører i Tromsø, må han forvalte denne rollen med takt og tone.

«Å begynne med å bagatellisere djevelskapen i gamle kommunistiske diktaturer er slett ingen god start», skriver Skjalg Fjellheim.

I løpet av kvelden har mange vært inne i kommentarfeltene og i sosiale medier og uttalt seg om saken. Mange støtter Fjellheim, mens andre tar avstand, og kaller hans innlegg for god, gammel kommunisthets.

Tirsdag kveld ønsker ikke Jens Ingvald Olsen å kommentere reaksjonene.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Gunnar Grindstein

Se Nordnytt med programleder Gunnar Grindstein

Se Nordnytt med programleder Gunnar Grindstein