Hopp til innhold

Stengt grense ga filmskaper nye muligheter

Den unge palestinske filmskaperen Mohamed Jabaly skulle bare på et kort besøk til Norge for å delta på et seminar. Men da Israel stengte grensen til Gaza, ble han sittende fast i Tromsø. Det gav ham en unik mulighet som filmskaper.

Mohamed Jabaly

Mohamed Jabaly har premiere på filmen sin under årets TIFF.

Foto: Trygve Andreassen / NRK

I Tromsø har han rolige dager. Noe som er en sterk kontrast til det han opplevde under det israelske angrepet på Gaza i fjor sommer. Med kameraet fulgte han ambulansepersonellet på jobb under krigen.

– Dette er de virkelig heltene, sier han.

Husvert og filmarbeider Hermann Greuel inviterte den 25-årige palestineren til Tromsø i oktober for å delta på et seminar for unge filmskapere. Med seg hadde Mohamed opptakene han gjorde fra ambulansen i Gaza. Da grensa til Gaza ble stengt og Mohamed ble nektet tilbakereise, ble det tid nok til å se gjennom opptakene.

– Vi så de første fire timene. Da var jeg overbevist, vi må gjøre noe med dette, sier Hermann Greuel som er prosjektleder i Nordisk Ungdoms Filmfestival.

Den unge palestinske filmskaperen Mohamed Jabaly skulle bare på et kort besøk til Norge for å delta på et seminar. Det gav ham en unik mulighet som filmskaper.

Foto: Trygve Andreassen.

– Det er noe nytt

Krigen gjorde også filmskaperen til hjelpearbeider.

– Massakrene var store. Noen ganger la jeg bort kameraet og hjalp til som en del av teamet, og ambulansepersonellet ble mine venner, forteller Mohamed Jabaly.

– Det er som om man er med i ambulansen, som om man er del av ambulansepersonellet. Det er noe nytt, det er noe annet, sier Greuel.

Torsdag har filmen Ambulance premiere under Tromsø internasjonale filmfestival. Mohamed vet ikke når grensen til Gaza åpner og han kan dra hjem.

– Selv om jeg er her, jobber jeg for Gaza. For meg selv også, men hovedbudskapet er fra hele Palestina og befolkningen i Gaza. Dette er mitt budskap, sier Mohamed Jabaly.

Hermann Greuel

Husvert og filmarbeider Hermann Greuel inviterte Mohamed til Tromsø i oktober. Det er han glad for i dag.

Foto: Trygve Andreassen / NRK