Hopp til innhold

Statssekretær vil donere Storhaugs bok til bibliotek

Statssekretær i innvandrings- og inkluderingsdepartementet, Hanne C.S. Iversen, vil gi ti eksemplarer av boken, "Islam den 11. landeplage" av Hege Storhaug, til biblioteket i Harstad. – Merkelig, mener fungerende ordfører.

Hege Storhaug med boka "Islam. Den 11. landeplage"

Hege Storhaug med boka 'Islam. Den 11. landeplage'

Foto: Anne Lognvik / NRK

Fungerende ordfører i Harstad, Maria Serafia Fjellstad sier hun synes det er flott at folket engasjerer seg i biblioteket, men at slike type gaver må man sannsynligvis takke nei til.

Det er den omstridte boken «Islam den 11. landeplage» statssekretæren Hanne C.S. Iversen, ønsker å gi til biblioteket i byen.

Ønsker å spre kunnskap

Iversen sier til Vårt Land at dette er for å hjelpe til med å spre kunnskap. Til avisen sier hun at hun kjøpte bøkene som Harstad-borger, ikke som statssekretær.

Hanne C.S. Iversen

Hanne C.S. Iversen er statssekretær i innvandrings- og inkluderingsdepartmentet.

Foto: NRK

– Hege Storhaug har evne til å se ting fra flere sider. I denne boka viser hun at det finnes to former for islam, en islam vi kan leve med, og en som vil at vi skal underkaste oss den. Det er ikke sikkert alle er enige med Storhaug, men jeg mener disse stemmene fortjener å bli hørt. Både de positive og de negative stemmene, sier Iversen til avisen.

– Skal være uavhengig

– Jeg synes det er hyggelig at folket engasjerer seg i biblioteket og at de ønsker at biblioteket skal være mangfoldig, men det er sånn at biblioteket har et strengt anskaffelsesreglement, sier den fungerende ordføreren til NRK.

Hun henviser til at biblioteket skal være et uavhengig offentlig organ.

Maria Serafia Fjellstad (V)

Maria Serafia Fjellstad er fungerende ordfører i Harstad. Hun mener det er lite sannsynlig at biblioteket kan ta imot gaven.

Foto: Mathis Eira / NRK

– Biblioteket vil dermed ikke ønske å innta politisk eller religiøs holdning, sier Fjellstad.

– Blitt en slags bibel

Professor i statsvitenskap ved UiT, Kjell Inge Røvik, synes ikke det er problematisk at en statssekretær vil gi bokgave til et bibliotek.

– Jeg synes ikke det er kontroversielt i det hele tatt. Dette er en bok som har fått enorm utbredelse, den har blitt en slags bibel for de innvandringsfiendtlige og islamkritiske. At statssekretæren som driver med integrering og innvandring donerer en sånn bok til biblioteket... For å si det sånn, det kunne man bare vente, sier Røvik.

Harstad bibliotek opplyser til Vårt Land at de har to eksemplarer av boken, men begge er utlånt. Nå står én person på venteliste.