Rådmann inhabil: – Saken om habiliteten hans har vært en verkebyll for oss alle

Raymond Robertsen stod sentralt i konflikten rundt Nordkapplatået, som kommunens rådmann. Samtidig var han inhabil, ifølge Justisdepartementet. Rica Eiendom har fortsatt leiekontrakt på turistmagneten.

Raymond Robertsen

Som rådmann ledet Raymond Robertsen saksbehandlingen av nordkappsaken. Inhabil, sier Justisdepartementet.

Foto: Knut-Sverre Horn/Kristina Kalinina / NRK

– Saken om habiliteten hans har vært en verkebyll for oss alle, sier ordfører Jan Olsen (SV) i dag.

Da statssekretær Raymond Robertsen (H) var rådmann i Nordkapp kommune, hadde han en sentral rolle i spørsmålet om hvem som skal tjene penger på turistattraksjonen Nordkapplatået.

Konflikten har skapt bruduljer både lokalt og nasjonalt. Rica Eiendom har leid turistmagneten i årevis, uten at kommunen har sittet igjen med stort annet enn smuler.

Mange har lurt på hvordan den nyslåtte statssekretæren, mannen som inntil nylig var rådmann, har bekledd sine ulike hatter. Raymond Robertsen (H) har vært svært omstridt.

Nordkapp-saken

Mens nordkappsaken ble behandlet inne på rådhuset, demonstrerte folk utenfor mot privat regulering av Nordkapplatået.

Foto: Stian Strøm / NRK

Styreleder og rådmann

Rica Eiendom har fått mye kjeft for den gullkantede forretningen de driver på Norges nordligste fjellskrent.

Men i bakgrunnen har en langt mer anonym aktør operert.

Den mystiske Finnmarkseiendommen.

Selskapet er offentlig eid, og kontrollerer Nordkapplatået. Og i nettopp dette selskapet var Robertsen styreleder fram til for to år siden. Her var jobben å skaffe mest mulig leieinntekter til Finnmarkseiendommen – fra Rica Eiendom.

Det var det mange som ikke ville ha noe av.

I jobben Robertsen hadde som rådmann i kommunen var jobben en helt annen. Mange politikere og innbyggere ønsket at kommunen skulle overta Nordkapplatået. Bare slik kunne lokalsamfunnet sikre seg en større del av inntektene fra den populære severdigheten, mente de.

Men til tross for bakgrunnen som styreleder hos den sentrale aktøren, fortsatte rådmann Robertsen å lede saksbehandlingen av det sensitive spørsmålet.

Det er denne rolleblandingen lovavdelingen i Justisdepartementet nå slår ned på, skriver Radio Nordkapp.

Rica Eiendom mener på sin side at inhabiliteten til Robertsen har vært uten betydning.

– Slik vi ser det har ikke den inhabilitet som Justisdepartementet har påpekt, på noen måte påvirket planprosessen. Vi har forstått at det var inhabilitet i starten, men vi mener det ble reparert ved at Robertsen trakk seg fra vervet som styreleder i Finnmarkseiendommen, sier administrerende direktør Ronny Wilhelmsen, i Rica Eiendom.

Nordkapp-ordfører Kristina Hansen (Ap)

Sammen med et knapt flertall i kommunestyret i Nordkapp, bestemte daværende ordfører Kristina Hansen (Ap) at kommunen ikke skulle utfordre eierskapet til Nordkapplatået.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

Ville ikke ha endring

Tilbake i juni i fjor vedtok ordfører Kristina Hansen (Ap) og resten av kommunestyret med knappest mulig flertall, ti mot ni stemmer, å la ikke gjøre noe med måten Nordkapplatået er regulert på.

Opposisjonen mente Nordkapp kommune kunne gripe inn overfor Rica Eiendom.

NRK har flere ganger forsøkt å få svar fra den tidligere ordføreren i Nordkapp på hvorvidt Raymond Robertsens inhabilitet kan ha påvirket de politiske beslutningene i saken. Hun har ikke besvart våre henvendelser.

Statssekretæren svarer knapt da NRK spør om han har fått med seg kritikken fra Justisdepartementet.

– Jeg har ikke lest den, sier Robertsen.

– Skal du lese den?

– Det trenger jeg ikke, jeg jobber ikke i kommunen lenger.

– Vi kommer til å lage en sak på dette, og du er jo sentral i saken.

– Jeg kommer uansett ikke til å kommentere den, sier Robertsen.

Jan Olsen

Ordfører Jan Olsen (SV) ønsker ny runde i spørsmålet om hvem som skal leie eller eie Nordkapplatået. Rådmannen har han allerede fjernet.

Foto: Stian Strøm / NRK

Sparket rådmannen

Vedtaket i kommunestyret om at intet skulle endres oppe på Nordkapplatået, skapte voldsomt rabalder lokalt. Så upopulær var avgjørelsen at velgerne kastet Arbeiderpartiet av tronen, etter 72 år som største parti i Nordkapp. Nå fikk SV overta ordførerklubben.

– Avgjørelsen om at Raymond Robertsen var inhabil, er en befrielse. De konstaterer jo det åpenbare, at du ikke kan saksbehandle saker som berører organisasjoner hvor du er styremedlem. Jeg tror avgjørelsen har stor prinsipiell betydning, for alle kommuner, sier ordfører Jan Olsen (SV).

Alternativet til dagens leieavtale mellom Finnmarkseiendommen og Rica Eiendom, er å ekspropriere området. Om kommunen tar den populære turistattraksjonen ut av hendene på Finnmarkseiendommen, er håpet å skaffe lokalsamfunnet større andel av de store inntektene turistene bruker å legge igjen.

– Målet vårt nå er å lage en ny reguleringsplan, og vedta at området skal brukes til offentlige formål. Rica Eiendom skal sitte igjen med gevinsten. Vi ønsker at kommunen selv skal ha kontroll over Nordkapplatået. Helst gjennom kommunalt eierskap, sier Olsen.

Etter valgseieren tok den nye ordføreren grep overfor rådmannen.

– Du kan ikke hoppe inn og ut av inhabiliteten. Robertsen begynte saksbehandlingen av nordkappsaken samtidig som han var styreleder for Finnmarkseiendommen. De hadde tunge interesser i saken. Robertsen har påvirket utfallet av saken, selv om han senere trakk seg som styreleder, sier Olsen.

Ordføreren avskjediget Raymond Robertsen fra jobben som rådmann i slutten av februar.

To uker senere, 6. mars, fikk Robertsen jobb som statssekretær hos distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Programleder Hege Iren Hanssen

Få med deg dagens Nordnytt med Hege Iren Hanssen

Få med deg dagens Nordnytt med Hege Iren Hanssen