Hopp til innhold

Statsministeren i Sør-Varanger: – Denne grensen er ikke lett å stenge

Erna Solberg kom med fly i kveld til Kirkenes og skal besøke grensestasjonen ved Storskog i morgen tidlig. Hun mener det er lettere sagt enn gjort å stenge den 196 kilometer lange grensa til Russland.

Erna Solberg i Sør-Varanger

Erna Solberg ankom Sør-Varanger søndag kveld og fikk en omvisning på Ankomstsenter Finnmark med pressekorpset i hælene.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Utfordringen når noen sier at det bare er å stenge grensa, er jo at denne grensen ikke er enkel å stenge. Det er en lang grense, så det er mulig om vinteren å komme seg over fra andre plasser enn akkurat grensestasjonen, sier Erna Solberg.

Hittil i år har det kommet 4774 asylsøkere over grensa ved Storskog. På fredag ble en mann tatt etter å ha krysset grensen ved Grense-Jakobselv

Fredag la regjeringen frem flere forslag til innstramninger i utlendingsloven . Dette kan få flere til å prøve å krysse grensen på andre steder enn grensestasjonen på Storskog.

Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg ankom Kirkenes søndag kveld.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

– Vi må forutsette at vi har god kontroll langs grensen. Vi har et godt samarbeid med russerne på akkurat det, sier Solberg.

Hun synes det viktigste de gjør nå, er å få ut informasjon til de gruppene som nå kommer og dermed stoppe tilstrømmingen av dem som vil bli returnert.

– De må få vite at her er det ikke en åpen dør og at du lett får asyl. Folk setter seg jo i gjeld til menneskesmuglerne, de selger tingene sine, og har ikke noe å komme tilbake til. Derfor er det viktig å stoppe at de gjør det på en falsk forhåpning, sier Solberg.

Ordføreren i Sør-Varanger kommune, Rune Rafaelsen, synes statsministerbesøket betyr veldig mye.

– Dette er en nasjonal situasjon som er svært vanskelig og det at statsministeren får se dette med sine egne øyne og besøke Storskog i morgen er veldig viktig, sier Rafaelsen.

– Flykter fra terrorister

Statsministeren fikk en omvisning på Ankomstsenter Finnmark som ligger på Høybuktmoen søndag. Der fikk hun også pratet med noen asylsøkere om hvor de kommer fra og om hvordan de fikk høre om ruta de har tatt til Norge.

Erna Solberg på Ankomstsenter i Finnmark

Statsminister Erna Solberg prater med et par asylsøkere på Ankomstsenter Finnmark.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

Solberg vil ikke gjøre seg noen konklusjoner om terrorister gjemmer seg blant asylsøkerne som kommer til Norge.

– Vi må finne ut av fakta først, selv om det kan være farer ved at det kommer mange personer. Men hovedtyngden av dem som flykter fra Syria, flykter fra de samme kreftene som stod bak terroren i Paris. Det er viktig å ta med seg, sier hun.

Solberg sier det er viktig at Norge har den kapasiteten som skal til for å gjøre de intervjuene som skal avdekke hvem som har kommet og hva som er bakgrunnen deres.

– Nå er situasjonen i øyeblikket slik at det ganske få som kommer direkte fra krigsområdene til Norge over Storskog. Likevel må vi alltid jobbe sånn at folk som har deltatt i terrororganisasjoner og som har tilknytning til de, ikke har et grunnlag for å få asyl, sier hun.

Nyheter fra Troms og Finnmark