Hopp til innhold

Statsadvokat: – Lettelse for alle å komme i gang

I dag starter rettssaken mot en 30-åring fra Trøndelag som står tiltalt for overgrep mot 17 barnehagebarn i Tromsø.

Nord Troms tingrett

Nord-Troms tingrett starter tirsdag behandlingen av den omfattende overgrepssaken mot en tidligere barnehageansatt i Tromsø. De to første dagene skal brukes til hans forklaring.

Foto: Petter Strøm / NRK

Den 30 år gamle mannen er tiltalt for seksuelle overgrep mot i alt 17 barn i alderen 4 til 6 år.

Aktor, statsadvokat Torstein Lindquister, tror det er bra for alle parter at saken blir rettslig behandlet nå.

– Det vil nok være en slags lettelse for alle å komme i gang. Jeg tror nok at alle ser fram til å få en rettslig behandling av saken, slik at man forhåpentligvis kan legge det bak seg og gå videre, sier Lindquister til NRK.

Mannen er tiltalt for fysiske overgrep mot barn, fotografering av nakne barn i seksualiserte posisjoner og for besittelse av overgrepsbilder. Overgrepene skal ha foregått i barnehagen og i områder som barnehagen benytter.

Saken skiller seg ut

Lindquister mener denne saken skiller seg ut fra andre lignende saker i rettssystemet.

Rettssak i Nord-Troms tingrett

Cecilie Drechsler er en av forsvarerne til tiltalte og Torstein Lindquister er aktor i saker.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

– Det er for det første veldig mange barn som er omtalt og berørt av tiltalen. Det andre spesielle er at det er begått i barnehagen. Det er snakk om et grovt tillitsbrudd fra en person som er satt til å ta godt vare på barna.

I tiltalen tar Riksadvokaten forbehold om at det kan bli lagt ned påstand om forvaring.

– Det handler om en vurdering på om en tidsbegrenset straff er tilstrekkelig for å verne samfunnet. Det vil vi ha fokus på for å se om det er mulig å si noe om gjentakelsesfaren for fremtidige overgrep, forteller Lindquister.

Hvis 30-åringen får en forvaringsdom, må han godtgjøre at han ikke lengre utgjør en fare for samfunnet, eller kan komme til å begå nye forbrytelser, før han kan løslates.

– Tiden får vise hva utfallet blir

Mannen har i avhør erkjent mye av det han er tiltalt for, noe Lindquister mener kan forenkle rettssaken.

– Det gjør det enklere å føre bevis for påstandene vi mener det er dekning for. Det har helt klart stor betydning.

Det har ikke lyktes NRK å få tak i forsvarerne, men til VG sier Anja Støback Bjørsvik at tiltalte står ved forklaringene han har gitt og at han ser fram til at saken skal avsluttes.

Etterforskningen har vært krevende, spesielt avhørene av de involverte barna. Statsadvokat Torstein Lindquister er usikker på om det vil holde med en rettsrunde.

– Tiden får vise hva utfallet blir. Vi legger i hvert fall opp til å få en så god og opplysende behandling i tingretten som mulig. Kan ikke garantere at alle spørsmål blir besvart, men vi skal gjøre vårt beste.

Det er satt av tre uker til behandling av saken i Nord-Troms tingrett.