Hopp til innhold

StatoilHydros arktiske oljedrøm

StatoilHydro ser for seg å være på banen når internasjonal oljeindustri går lenger nord i Arktis.

Smeltende is i Arktis
Foto: JOHN MCCONNICO / AP

Da er alle områder rundt polhavet fra Alaska, via Barentshavet til Grønland og Canada av interesse.

- Vi er først og fremst opptatt av å kunne levere varene i de prosjektene vi allerede er involvert i, som Ormen Lange, Snøhvit og det samarbeidet vi har inngått med Gazprom og Total om Stockman. Vi tror at det er betydelige olje- og gassreserver i arktiske områder ut over Barentshavet og vil være med å spille en rolle her, sier Halvor Engebretsen, direktør for StatoilHydros arktiske divisjon, til NTB.

Steg for steg

Under nordområdekonferansen «Arctic Frontiers» i Tromsø mandag la han for første gang etter sammenslåingen av Statoil og Hydro fram selskapets langsiktige perspektiver i nordområdene.

Her tegnet han et bilde av et selskap som i samarbeid med forskere, teknologer, innbyggere og miljøvernere gradvis vil tilnærme seg utfordringene med å operere under barske arktiske forhold.

- Det blir ikke lett å utvikle petroleumsressursene i de arktiske nordområdene. Men vi har tro på at dette kan løse seg steg for steg, slik Statoil og Hydro har bidratt til å løse utfordringene på den norske sokkelen de siste 30 årene, sa Engebretsen i sitt innlegg.

Vil by på lisenser

Overfor NTB bekrefter han at ett av de første skrittene i Arktis ut over Stockman-feltet ligger i Chukchi-havet utenfor Alaska. Her lyser amerikanske myndigheter ut 5.000 lisenser offshore i Beringstredet på et område som i utstrekning er mer enn en tredel av Nordsjøen.

- Vi kommer til å by på disse lisensene. Hvor mange og hvor tungt vi ønsker å gå inn, er for tidlig å si nå. Men dette er et eksempel på hva vi mener med å bygge en langsiktig vekstplattform for å være med på utviklingen i nord, sier Engebretsen til NTB.

Han ønsker ikke å konkretisere flere aktuelle områder nå, men understreker at hele sokkelen rundt hele polhavet, er av interesse.

Utfordringer

I sitt innlegg på konferansen pekte Engebretsen på at disse områdene som i dag først og fremst oppfattes som en fjerntliggende polarfront, i virkeligheten ligger nært de viktigste markedene.

- Veien er kort både til Nord-Amerika, Europa og Asia. Her ligger mange muligheter, men også store utfordringer. Det er knyttet geologisk usikkerhet til ressursene. Vi står overfor klimamessige, miljømessige og sosiale utfordringer så vel som store teknologiske utfordringer, sier Engebretsen.

(©NTB)