Hopp til innhold

Sporet knølhval fra Tromsø til Karibia

«Fredrik» kom først – brukte fire måneder.

Knølhvalen Fredrik kom først fram til Karibia

Knølhvalen Fredrik kom først fram til Karibia.

Foto: Audun Rikardsen / UiT

Fire måneder har gått siden professor Audun Rikardsen ved UiT - Norges Arktiske Universitet og hans kolleger ved Akvaplan-niva og havforskningsinstituttet merka knølhval utafor Tromsø.

Hovedmålet var å lære mer om hvalens vandringer. Blant annet for å i fremtiden vite hvordan man unngår at den går fast i redskaper langs kysten.

Kappløp time for time

Audun Rikardsen

Professor Audun Rikardsen.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

Mens satelittmerkene – som ble skutt inn i huden på 10 knølhvaler i starten av januar – har løsna fra en del av hvalene, har den sittet godt fast i knølhvalen «Fredrik» og to andre hvaler. Dag for dag, time for time, har man på UiTs nettside kunnet følge kappløpet mot Karibia, det forventa målet for knølhvalene.

– Vi hadde en drøm om å få en av disse hvalene ned hele veien, men det var et hårete mål. At vi nå har fått én helt fram, og kanskje kan få et par til, er over all forventning, sier Rikardsen.

To andre hvaler ligger nemlig ikke veldig langt bak «Fredrik».

Audun Rikardsen svømmer med knølhvaler.

Her svømmer Audun Rikardsen med knølhvaler.

Kan sende flere måneder til

– Det er utfordrende å få slike merker til å sitte på hvaler. Vi har brukt mye tid på detaljer i forberedelsesfasen, slik at de skulle sitte best mulig og være mest mulig skånsom for dyrene. At vi nå har fått kartlagt vandringa hele veien fra Tromsø til Karibia er helt fantastisk artig.

Hvor lenge senderne på hvalene vil sitte på, er Rikardsen usikker på.

– I teorien kan de sitte på noen måneder til, men jeg tipper de slites av før den tid, selv om jeg håper de klamrer seg fast en stund til.

NRK har fulgt Audun Rikardsen gjennom prosessen med sporinga av hvalene. Resultatet ser du i «Ut i naturen» på NRK1 til høsten.