Spiser nesten 100 000 smultboller på én dag

Torsdag er det offisiell soldag i Tromsø. Det skal feires med solboller. Mange solboller.

Jonny Moe og de andre på Tromsø bakeri skal lage 25 000 solboller til soldagen, 21. januar.

Jonny Moe og de andre på Tromsø bakeri skal lage 25 000 solboller til soldagen, 21. januar.

Kristian Wiik

Kristian Wiik, logistikkansvarlig på Tromsø bakeri.

Foto: Marita Bolle Andersen / NRK

– Det går helt på stumpene løs. Alle jobber overtid. Heldigvis er det bare én dag i året, sier bakermester ved Tromsø bakeri, Torbjørn Kristiansen.

Det koker i lokalene deres i Tromsø. Bokstavelig talt. Torsdag er det offisiell soldag i Tromsø. Etter to måneder med mørketid kan innbyggerne igjen se sola. Og det må feires med berlinerboller, eller solboller som de blir kalt i Nord-Norge på denne tiden av året.

– Hvor denne tradisjonen kommer fra vet jeg ikke, men vi fikk alltid solboller på soldagen, sier logistikkansvarlig på bakeriet, Kristian Wiik.

De har en bestilling på 25 000 solboller til torsdag. Vanligvis produserer de cirka 1 000 slike boller om dagen. Totalt produserer bakeriene i byen 96 000 solboller til i morgen.

Erwin Nacarro

Erwin Nacarro mener folk blir så glade når sola kommer tilbake.

Foto: Tove Jensen / NRK

Erwin Nacarro synes det er fint at sola kommer tilbake.

– Det betyr jo at sommeren er på vei. Jeg gleder meg til det. Og så merker jeg at folk blir så glade når sola kommer igjen, sier han.

Kan bli overskyet

Da er det store spørsmålet om det blir mulighet for å se sola i Tromsø i morgen.

Ifølge meteorolog Kristian Gislefoss, kan det hende sola kommer frem.

– I Troms og Finnmark blir det fortsatt kaldt og lite skyer på torsdag, særlig i Finnmark. Det blir mer skyer i Troms utover dagen, men tidlig på dagen vil det nok være klarvær mange steder. Om kvelden vil skyene også komme inn over store Finnmark. På Spitsbergen blir det oppholdsvær, sier han.