Hopp til innhold

Spionmistenkt i Russland – norsk betonggründer utvist i ti år

Russiske myndigheter anklager den norske forretningsmannen Atle Berge, direktør i Ølen Betong, for å være spion. Berge er nå nektet innreise til Russland i ti år.

Atle Berge i Ølen Betong

Direktør Atle Berge i Ølen Betong er nektet innreise til Russland de neste ti årene. Russiske myndigheter anklager han for å være spion.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

NRK var i kontakt med Berge lørdag morgen forrige uke. Da var han akkurat nektet innreise til Russland via Storskog i Finnmark.

– Grensevaktene ba meg signere noen dokumenter som fortalte at jeg var nektet innreise til Russland, men det nektet jeg, sier Berge til NRK.

Berge jobber nå opp mot sine samarbeidspartnere og norske myndigheter for å forsøke å finne en løsning på saken.

Ølen Betong sitt anlegg i Murmansk

Ølen Betong har de siste årene bygget opp en stor virksomhet i Murmansk. Selskapet har blant annet fått store kontrakter i den store LNG-utbyggingen på Jamal.

Foto: Tarjei Abelsen

Frykter overtakelse

Ølen Betong har de siste årene slått seg stort opp i Nordvest-Russland.

Selskapet har blant annet vunnet flere store kontrakter om leveranser til den store russiske LNG-utbyggingen på Jamal.

Flere personer NRK har vært i kontakt med frykter at utvisningen av Berge er første skritt i en overtakelse av Ølen Betong.

Utenriksdepartementet er kjent med saken, opplyser pressevakt Astrid Sehl.

– Vi er kjent med saken og er i dialog med russiske myndigheter, skriver Sehl i en epost til NRK.

NRK har vært i kontakt med den russiske ambassaden i Oslo som ikke ønsker å kommentere saken.

Det norske utenriksdepartementet

Det norske utenriksdepartementet er kjent med saken og er i kontakt med russiske myndigheter.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Arrestert av FSB

Lørdag morgen for seks dager siden var Berge på vei fra Kirkenes til Murmansk. På den russiske grensestasjonen ble han holdt tilbake og fikk etter hvert beskjed om at han ble nektet innreise.

– Man får aldri oppgitt grunn, sier Berge som for en måneds tid siden ble arrestert utenfor hjemme sitt i Murmansk av FSB, den føderale sikkerhetstjenesten i Russland.

– Jeg fikk da en rekke påstander rettet mot meg – som ikke var så lett å forholde seg til. Det er bare å avvise det. Jeg fikk trusler som jeg ikke visste om var reelle eller bare et pressmiddel.

– Hvilke type påstander?

– Som at jeg innhentet informasjon. De bruker ikke ordet spionasje, men ordet «informasjonsinnhenting».

– Hovedtrusselen var at de kan komme til å ta visumet fra meg, sier Berge.

Samtidig som han for et par uker siden reiste ut av Russland sendte han et brev til det norske generalkonsulatet i Murmansk.

I brevet nevnte Berge frykten for at visumet ville bli kansellert.

Murmansk

Atle Berge, direktør i Ølen betong, er nektet innreise til Russland de neste ti årene. Her: Murmansk by.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Frykter for sitt russiske selskap

Næringslivsfolk NRK har vært i kontakt med sier at klimaet for næringssamarbeid med Russland er blitt vanskeligere de siste årene.

En rekke norske selskaper har trukket seg ut av Nordvest-Russland, blant annet Dnb og Sparebanken Nord-Norge.

– Frykter du at Ølen Betong nå blir overtatt av andre?

– Det er jo ikke slik at russerne kan storme selskapets kontorer med spesialstyrker og ta over. Men jeg frykter at det kan ligge flere ting bak, og at det kan komme flere tiltak, sier Berge.

Ølen Betong har fra før iverksatt tiltak som skal sikre selskapet mot å bli overtatt av andre.

– Hva har du gjort for å beskytte deg?

– Det vil jeg ikke si. Men fra dag én har vi organisert oss med tanke på å beskytte oss best mulig. Vi sikrer dokumenter og prøver å ha orden på ting, sier Berge, som blant annet har fast advokat.

Etter at Berge ble nektet innreise i Russland har han oppholdt seg i Kirkenes. Her har han hatt møter med noen av sine russisk ansatte i Murmansk. Berge ser ikke helt svart på situasjonen:

– Vi har tatt viktige beslutninger i selskapet og forretningene går sin gang. Situasjonen er litt mer tungvint, men vi har telefon, epost og andre kommunikasjonslinjer, sier Berge.

Ingen enkel utvei

Forretningsmannen fra Ølen kom til Russland via en storkontrakt på Snøhvit-utbyggingen i Hammerfest, og de siste åtte årene har han bodd i Murmansk.

Om han får komme tilbake til leiligheten, og den store eiendommen rett utenfor byen hvor Ølen Betong har sine kontorer, er usikkert.

Frem til nå har det gått bra, og i august går siste last med betong-elementer i en milliard-kontrakt som betong-selskapet har hatt på gassutbyggingen Yamal LNG.

Berge tar en lang tenkepause når han blir spurt om situasjonen kan løse seg.

– Enhver situasjon finner vel en løsning. Om jeg får ordnet dette raskt, eller på et senere tidspunkt – jeg får håpe det. Men dette er nok ikke enkelt. Og det er derfor vi har satt i verk tiltak.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark