Hopp til innhold

Disse skyene kan du se selv om det er mørkt

Fikk du med deg dette spesielle himmelfenomenet i dag?

Linseskyer over Kvalsund

Hobbyfotograf Bjørn Hansen fikk foreviget denne oppsiktsvekkende skytypen søndag. Bildet er tatt over Kvalsund.

Foto: Bjørn Hansen

Det er hobbyfotograf Bjørn Hansen som har foreviget den spesielle skytypen. Søndag formiddag var han på tur over Kvalsundbrua i Kvalsund i bil, men han måtte rett og slett stoppe da han så ut av vinduet.

– Da jeg så denne skyen måtte jeg bare ta bilde. Jeg har sett fenomenet mange ganger før, men i dag var disse skyene uvanlig store, sier han til NRK.

Hansen har lagt ut flere bilder av skyene på Facebook-gruppa «Finnmark i bilder», og fått over 2300 kommentarer på ett av bildene.

«Det er nesten så jeg blir redd», lyder en av kommentarene.

«Nesten skremmende», skriver en annen.

Altocumulus lenticularis, eller "linseskyer"

Bjørn Hansen tok bilde av skyfenomentet også i Porsa i Kvalsund kommune.

Foto: Bjørn Hansen

– Jeg har aldri fått så mange kommentarer på et bilde før, det er moro. Sannsynligvis er det mange som ikke har sett dette fenomenet før, sier Hansen.

Synlige i mørket

Hobbyfotografen bor i Kaldsund, og er ute hver eneste dag for å ta bilder i hjemfylket sitt.

Rune Olav Skoglund, meteorologikonsulent ved Værvarslinga i Nord-Norge, forteller at disse skyene populært blir kalt «linseskyer». På latin heter skytypen Altocumulus lenticularis.

– Denne skytypen oppstår på grunn av mye vind i høyden. Fuktig luft blir presset opp. Vinden går over skyen og skaper en slags mandelform, forteller Skoglund til NRK.no.

Ifølge Skoglund er dette en skytype man også kan se når det er mørkt.

– Akkurat nå ligger det mange flotte, mindre slike skyer over Kvaløya og Malangen i Troms. Hvis man går ut og venner seg til mørket i cirka 20 minutter, får man nattsyn og vil se disse skyene ganske godt. Særlig utenfor byene. Folk i Troms vil trolig også få en ny sjanse til å se dkisse skyene i morgen formiddag, vi vil trolig få de samme værforholdene da, sier han fra kontoret sitt i Tromsø søndag kveld.

– Aldri sett en så stor versjon

Skoglund sier at skytypen oppstår ganske ofte, men at bildene Bjørn Hansen har tatt er uvanlige.

– Jeg har betraktet skyer i mange, mange år, og har aldri sett en så stor lenticularis som dette. Fotografen fortjener skryt for disse bildene.

Altocumulus lenticularis, eller "linseskyer"

Dette kan kanskje minne om et maleri, men det er det ikke. Hansen tok bildet over Repparfjord i Finnmark.

Foto: Bjørn Hansen