Hopp til innhold

Spennende sluttspurt i Finnmarksløpet – Birgitte kan vinne NM-tittelen to år på rad

Siden en svenske leder, går Birgitte Næss mot seier.

Birgitte Næss

Kristoffer Halvorsen regner med at Birgitte Næss går for hyttepremien, og den vinner kjøreren som er best sammenlagt i 2018 og 2019.

Foto: ANDRÉ BENDIXEN / NRK

Hundekjøreren fra Nord-Torpa har ligget i norgestoppen i langdistansehundekjøring i flere år. Næss har et premieskap som få andre kjørere kan måle seg med, for hun har NM-gull i alle stilarter i hundekjøring. Det vil si sprint, mellom- og langdistanse.

Nå ligger Birgitte Næss an til å følge opp NM-gullet hun tok på Femundenløpet i fjor. Siden svenske Petter Karlsson leder årets Finnmarksløp, vil første nordmann over målstreken vinne tittelen norgesmester i hundekjøring.

– Man kan godt si at hun er Norges mest komplette hundekjører, skryter samboer og handler Kristoffer Halvorsen.

Birgitte Næss

Birgitte Næss er kjent for sitt gode humør, og det smitter også over på hennes trekkhunder.

Foto: Nina Skramstad / Finnmarksløpet

Fulgte planen

I Finnmarksløpet har Næss tidligere en 2. plass som beste plassering. Da var distansen 1000 km, men i år er løpet 200 km lengre. Det har Næss og Halvorsen tatt konsekvensen av i planleggingen foran årets løp, noe som så langt har betalt seg.

– Hun har truffet med strategien til nå, men man skulle kanskje ha hvilt mer i starten, sier Halvorsen som kjørte inn til en 6. plass på Finnmarksløpets lengste distanse i 2017.

– På de korte distansene har man kjørt uten hvile, men på de distansene som er over ti mil så har hun stoppet og hvilt i 1,5 time i sporet, legger han til om suksessformelen.

Petter Karlsson

Petter Karlsson ligger på førsteplass i Finnmarksløpets lengste distanse ut ifra Karasjok, og det skal mye til for at Birgitte Næss tar han igjen.

Foto: André Bendixen / NRK

– Ting kan skje

NRKs Finnmarksløp-ekspert Hans Petter Dalby er full av lovord om Birgitte Næss. Han tror at hun vil holde sine norske konkurrenter, Kristian Walseth og John Erik Eriksen, bak seg inn mot målgangen i Alta.

– Mye tyder på at hun tar NM-gullet, men ting kan skje når man kjører med syv hunder, som hun gjør nå. For stopper det, så stopper det. Ting har skjedd før, og da var løpet 200 km kortere, sier ekspertkommentatoren.

Humørfylt kjører

Næss er en hundekjører som er kjent for sitt gode humør både i og utenfor sporet. Hennes målsetting er å smile fra start til mål, for humøret på kjøreren smitter også over på hundene.

– Humøret hennes er alltid bra, sier samboeren.

Finnmarksløpet 2016

Birgitte Næss og alle de andre hundekjørerne som starter ut på Finnmarksløpet har et veldig godt forhold til de firebente heltene.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Ikke forskjell på kvinner og menn

Det har vært mange år der kvinnene har toppet resultatlisten på den lengste distansen i Finnmarksløpet. De to siste årene har herrene tatt over toppen av pallen i Finnmarksløpet, men det har ikke vært uten kamp fra kvinnelige kjører.

– Finnmarksløpet har blitt en konkurranse der det ikke er forskjell på kvinner og menn. De som gjør de riktige tingene, og har et godt spann, vinner. Det er gøy at hun er med der oppe, sier Hans Petter Dalby.