Hopp til innhold

Spektakulært skue i nord

I natt får Nord-Norge oppleve en unik midnattssolformørkelse. Det er første gang fenomenet opptrer på 21 år.

Folk ser opp mot himmelen

I natt blir det midnattssolformørkelse nord for polarsirkelen.

Foto: KHALED DESOUKI / AFP

Leder for Trømsø astronomiforening, Steinar Thorvaldsen, oppfordrer folk til å se fenomenet fra høye punkter i terrenget. Dette kan bli en svært spektakulær opplevelse sier han.

– Det er et fargefenomen, når solen står i horisonten i oransje, rødt og blått. Derfor blir det spektakulært med midnattssolformørkelse, for du får i tillegg en ekstra dimensjon ved at solen blir skalpert litt mens den er i midnattssolfasen sin, forteller han.

Kun områder av Jorden nord for polarsirkelen får oppleve den ekte solformørkelse midt på natten.

Delvis solformørkelse i Vadsø

Delvis solformørkelse i Vadsø. I natt vil dette være i kombinasjon med midnattssolen.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

21 år siden

En solformørkelse oppstår når sola, månen og jorda står på rett linje, med månen i midten. Månen skygger dermed for sola. Og der denne skyggen faller på jorda oppstår da en solformørkelse. Skjer dette i midnattssol får vi en middnattsolformørkelse, og i følge Thorvasldsen er dette sjeldent.

– Ja, i min hukommelse har det vært to ganger. Den første var i 1985. Da var det ganske dårlig vær i Troms, så vi så det så vidt gjennom en sprekk i skydekket i et par minutter. I 1990 ble den spolert ved at skyene kom potte tett, etter at de var fint vær tidligere på dagen, sier han.

Eksklusivt for Nord-Norge

Opptil 58 prosent av solskiven blir dekket av Månen. Fenomenet inntreffer rundt midnatt norsk sommertid og kan oppleves i Nord-Norge, Midt-Norge og Spitsbergen. Denne formørkelsen er størst i verden i Nord-Skandinavia.

– Den er ikke total, men det er ingen andre steder i verden det vil være mer formørkelse, forklarer Thorvaldsen.

Søringer reiser mot nord

Solformørkelse

I Nord-Norge kan det bli et spektakulært skue på himmelen natt til 2. juni.

Foto: Tore Sannum / Scanpix

Han forteller at flere kommer til å valfarte til Nord-Norge når himmellegemene skal vise sine kunster.

– Den er ikke synlig sørfra. Derfor kommer det en del folk fra sør. Det kommer folk fra Oslo og til Tromsø, som vi har booket til. Vi drar enten opp på fjellheisen eller ut til kysten, forteller han.

– Kom deg ut av stua!

Og midnattssola henger fortsatt da såpass lavt over horisonten at Steinar Thorvaldsen oppfordrer folk til å komme seg så høyt opp som mulig for å se formørkelsen.

– Det er ikke bare til å sitte i stuen. Man må komme seg til en plass hvor man kan se solen i soløyet, og der det er midnattssol. Dra dit og ta med fotoutstyr for å fange dette. Her er muligheten til å lage noe unikt, sier Thorvaldsen.

Midnattssolformørkelsen er en oppvarmer til neste år, da man vil kunne se planeten Venus passere midnattssola.

Nyheter fra Troms og Finnmark