Spår en strålende høsthelg med sol og fine farger

Ifølge gammel tro er 14. oktober årets første vinterdag, men i Troms vil det fortsatt være høst. I hvert fall til over helga.

Høstdag i Tromsø

Værvarslet viser at det kan bli gode muligheter for fine turer i høstlig vær i helga.

Foto: Ida Louise Rostad / NRK

– Det er fortsatt høst og ikke vinter. Det ser ut som Troms kan få en strålende høsthelg med litt sol og fine farger, så vi får håpe det stemmer, sier statsmeteorolog Rafael Grote.

Tradisjonen sier at 14. oktober er første vinterdag og at primstaven skal snus. Været denne dagen skal også kunne fortelle hvordan resten av vinteren blir, ifølge gammel tro.

Men rent værmessig er det ikke vinterlig helt ennå i Troms.

– Det er ingen snø i sikte, og vi forventer ikke at det kommer noe i helga. I dag blir det for det meste høstvær med grå skyer og litt regn, spesielt langs kysten i nord, forteller Grote til NRK.

Blir kaldere

Første delen av fredagen vil være ganske mild i store deler av fylket, men på ettermiddagen og tidlig kveld vil temperaturene droppe.

– Men da blir det også mindre skyer. Værvarselet viser skiftende bris, delvis skyet på kysten og tåke i indre strøk.

På lørdag vil det fortsette med skiftende bris og om kvelden kan det øke til vestlig frisk bris på kysten.

– Det vil fortsatt være delvis skyet først på dagen, men det klarner opp etter hvert. Det blir også litt kaldere. I dag er det 7–8 grader, på lørdag blir det 3–5 grader, sier statsmeteorolog Rafael Grote.

Høstkveld i Tromsø

Foreløpig er det ingen snø i sikte i Troms.

Foto: Ørjan Hansen / NRK

OBS-varsel

På Spitsbergen venter man på at lavtrykket skal passere. Det vil bli ganske mye regn og meteorologene har sendt ut OBS-varsel på grunn av store nedbørsmengder.

– Det har ikke begynt helt ennå, men det kommer etter hvert. Det er meldt sørvestlig liten kuling, om kvelden opp i sterk kuling utsatte steder.

Lørdag vil vinden dreie til nordvestlig retning. Det kan fortsatt komme opp i sterk kuling, og kanskje liten storm utsatte steder.

– Det vil også bli regnbyger som gradvis går over til sludd- eller snøbyger, forteller Grote.