SP-politiker mener FeFo er kommet i trassalderen

Finnmarkseiendommen (FeFo) ble født i strid og møter fortsatt stor skepsis. Meningene er mange, og delte. Kanskje har ikke institusjonen modnet helt? Både trassalder og pubertet blir brukt for å karakterisere tiåringen.

Grunnstein FeFo

Fredag klokken halv ni ble grunnsteinen for det nye administrasjonsbygget til Finnmarkseiendeommen lagt ned, og det ærefulle oppdraget fikk statsminister Erna Solberg som også var med under unnfangelsen av Finnmarkseiendommen i 2006.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Blant deltakerne som var med da FeFo fredag markerte at det er ti år siden den stiftelseslignende institusjonen ble grunneier av 95 prosent av arealene i Finnmark var to politikere fra Sør-Varanger – begge med sine helt klare karakteristikker av jubilanten:

Kurt Wikan

Kurt Wikan mener FeFo er i trassalderen og trenger å bli satt på plass.

Foto: Sidsel Vik / NRK

– Han er litt trassig – han er det. Vi må av og til sette han på plass. Men det går seg vel til, mener Kurt Wikan fra Senterpartiet. Han mener Finnmarkseiendommen er kommet i trassalderen, og burde bli satt mer på plass enn det som er tilfellet i dag. Det fineste er at administrasjonen ligger i Finnmark og forvaltningen er lokal.

Ap-ordfører i Sør-Varanger, Rune Rafaelsen mener Fefo er kommet litt lenger enn trassalderen.

– Fefo er i puberteten, mener Rafaelsen. De har kommet seg avgårde etter mye startvansker. Vi hadde en del problemer med de i starten da forlangte store summer for våre arealer. Det tok litt tid å forhandle seg ned til normalpris.

Rune Rafaelsen

Rune Rafaelsen mener FeFo er kommet i puberten og etterhvert begynner å få en struktur som er fornuftig for Finnmark.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Rafaelsen synes FeFo etterhvert begynner å få en struktur som er fornuftig for Finnmark.

– Hva kan Finnmarkseiendommen bli bedre på i framtiden?

– Jeg tror det må være kontakten med brukerne. De må lytte til brukerne, det er det viktigste. Påtar de seg en rolle nå hvor de hever seg over brukerne så kan det gå galt. Det de flagger er at de er vårt eget selskap og da må man fronte brukerne sin interesse.

Skal være en fordel å være finnmarking

Fefo øker prisene på jakt i Finnmark. Dagskortet for tilreisende jegere øker fra 200 til 250 kroner – et lite beløp som kan komme til å øke.

– Jeg vil tro at forskjellene vil øke mer, sier direktør Jan Olli. Da vil det være enda større fordel å være finnmarking.

Statsminister Erna Solberg mener at FeFo er en god løsning på forvaltningen i Finnmark, og bekymrer seg ikke for at fylket skal bli for eksklusiv når prisene øker.

FeFo ti års markering

Fredag ble det feiret at det er ti år siden finnmarkingene selv overtok eiendomsretten til grunnen i fylket.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

I følge generalsekretær i Norges Jeger og fiskerforbund, Espen Søilen er det foreløpig ingen dramatikk i forhold til prisøkninga. Men – det er alltid et lite men:

– Det er klart man bør være forsiktig med prisutviklingen slik at ikke pris blir eller oppfattes som et hinder for å kommet. Jeg tror det er veldig viktig for å ivareta ressursene i Finnmark at også folk fra resten av landet får ta del i de rike naturressursene.

– Kan Finnmark bli for utilgjengelig dersom prisen blir et hinder?

– I teorien er det mulig, men foreløpig så tror jeg det er langt dit.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Programleder Hege Iren Hanssen

Hege Iren Hanssen gir deg Nordnytt 19:45

Hege Iren Hanssen gir deg Nordnytt 19:45