Hopp til innhold

Søviknes: – Vi kommer til å nå målene i Parisavtalen

Olje- og energiminister Terje Søviknes åpnet i dag Johan Castberg-feltet, og avviser kritikken om at det vil gå utover verdens klimaavtaler. – Vi skal ned 40 prosent innen 2030, sier han.

Terje Søviknes,

Terje Søviknes presenterte utbyggingen av Johan Castberg-feltet sammen med direktør for prosjektutvikling i Statoil, Torger Rød, og områdedirektør for Statoil i nord, Siri Espedal Kindem, på pressekonferanse på Melkøya.

Foto: Petter Pettersen / NRK

I dag, tirsdag, la Statoil fram plan for utbygging og drift av Johan Castberg-feltet.

– Dette er en festdag – julaften, 17. mai og bursdag samtidig, sier direktør for prosjektutvikling i Statoil, Torger Rød.

Men ikke alle er like optimistiske som oljebransjen selv, og en rekke miljøorganisasjoner har meldt sin protest til at utbyggingen nå skal iverksettes.

Gaute Eiterjord, Natur og Ungdom

Gaute Eiterjord, Gaute Eiterjord, nestleder i Natur og Ungdom, mener nye oljefelt vil torpedere klimaavtalen.

Foto: Natur og Ungdom

– Dette feltet er en klimabombe uten like, sier Gaute Eiterjord i Natur og Ungdom.

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) mener på sin side at utbyggingen av Johan Castberg ikke vil true Norges forpliktelser i henhold til Parisavtalen.

– Vi skal ned med 40 prosent innen 2030. Det vi har ansvar for er utslipp knyttet til produksjonen på norsk sokkel fra olje- og gassvirksomhet, og der er vi allerede veldig gode. Vi har lavere CO₂-utslipp enn resten av verden, sier han til NRK.

– Selskapene jobber kontinuerlig med å få ned utslippene, og vi kommer til å nå målene våre etter Parisavtalen.

– Store inntekter til velferden

Oljeminister Søviknes poengterer hva dette prosjektet vil ha å si for sysselsettingen og kompetanseutviklingen i olje- og gassnæringen i de minst 30 årene Johan Castberg kommer til å være i drift. Prosjektet vil kreve 47.000 årsverk i gjennomføringsfasen, og 1700 årsverk i driftsfasen.

– I tillegg betyr dette store inntekter til velferden vår, sier han.

– Jeg er opptatt av at vi ser sammenhengen mellom de verdiene som skapes i olje- og gassbransjen, og de mulighetene vi har for å bygge ut alt fra barnehager, skoler, helse, eldreomsorg, og alle annen infrastruktur som omgir oss i hverdagen.

Både Søviknes og Rød i Statoil sier de har stor tro på Barentshavet, og antyder at det vil bli enda flere utvinningsprosjekter i området enn de tre som nå er satt i gang, inkludert Johan Castberg.

Johan Castberg-feltet til Statoil

Johan Castberg-prosjektet blir det største offshore olje- og gassprosjektet i verden som blir besluttet utbygd i 2017, ifølge Statoil. Prosjektet har tidligere blitt satt på vent på grunn av høye investeringskostnader, men etter å ha slanket budsjettet, skal det utbygges.

Foto: Statoil

– Veldig viktig for Norge

Johan Castberg-feltet er et av de største oljefunnene som er gjort i Barentshavet de siste årene, men på grunn av altfor høy prislapp i forhold til potensielle inntjeninger, har prosjektet med utbyggingen av feltet tidligere blitt utsatt.

Statoil og samarbeidspartnerne, Eni Norge og Petoro, har vært nødt til å tenke nytt for å få prosjektet på beina, og de har klart å redusere investeringskostnadene.

– Dette er veldig viktig for Norge, for Finnmark, og for norsk oljevirksomhet, sier Rød i Statoil.

Dette er det største prosjektet som har blitt besluttet de siste årene, og det betyr mye i verdiskapning for den norske stat, for partnerne og den norske industrien.

Torgeir Rød, direktør for prosjektutvikling i Statoil