Sørgevideoer kan føre til selvmord

Må tas på alvor, mener ekspert.

Etter en rekke selvmord blant unge i Øst-Finnmark har det oppstått flere fora på internett hvor ungdommen møtes for å minnes de som har gått bort. Mange er fortvilte og triste.

Flere sørgevideoer hvor ungdommene setter sammen bilder og filmsnutter med trist musikk, har også blitt lagt ut på internett. Ungdommer NRK har snakket med tror dette kan føre til flere selvmord, uansett om tanken med videoene er god.

– Når en person tar livet av seg, kan det være flere i det miljøet som får lyst til å gjøre det samme. Og hvis folk ser en video av denne personen på internett, der den som er død får mye oppmerksomhet, kan det være noen får lyst på den samme oppmerksomheten, sier Benedicte (16). Hun har sette mange slike videoer på Youtube.

Kan bli fast i sorgen

– Det tror jeg er viktig å ta på alvor, mener Ingrid Nesje, som jobber ved Ressurssenter om vold, Traumatiskstress og selvmordsforebygging i nord.

Å se på sørgevideoer på internett kan gjøre at ungdommen blir sittende fast i sorgen, forklarer Nesje. Hun syns det er fint at ungdommen får utrykket følelsene sine, men syns det er viktig at selvmord ikke blir glorifisert og hyllet av ungdommen.

– Hvis en da ser at den som er død får veldig mye positiv oppmerksomhet gjennom disse videoene, og at de andre ungdommene vier mye av oppmerksomheten til det, da kan det være at flere ungdom tenker at det hadde vært fint om noen laget en slik video av seg.

Kan skape smitteeffekt

Benedicte tror flere ungdom vil tenke på selvmord etter å ha sett slike videoer.

– Det er veldig skremmende, sikkert mer skremmende for foreldre enn for ungdom. Jeg tror selvmord og slikt har blitt mye større etter at internett og Youtube ble populært. Før visste du liksom ikke så mye om slikt.

Mange ungdom vil gå gjennom vanskelige perioder i livet, og Nesje mener det er viktig at voksne hjelper ungdommen gjennom tunge tider.

– Uavhengig av om ungdommen lager disse videoen mener jeg det er viktig at voksne har et våkent blikk. Voksne må spørre ungdommen om hva dette betyr for dem og hvordan det er å sitte å se på videoen på internett. Så er det også viktig at de oppfordrer ungdommen til å gjøre noe annet.