Sorgen kom ett år etter Utøya

For mange Utøya-etterlatte kom den tyngste tiden etter at 22. juli-rettssaken var over.

Stian Kristiansen
Foto: Stian Kristiansen

Hele 40 prosent av ungdommene som var på Utøya sliter fortsatt etter massakren. Det viser en undersøkelse som NRK fortalte om i forrige uke.

Først ett år etter at Anders ble drept på Utøya, fikk storebror Stian Kristiansen sin sorgreaksjon.

Stian Kristiansen

Først ett år etter at Anders ble drept på Utøya, fikk storebror Stian Kristiansen sin sorgreaksjon.

Foto: Stian Kristiansen

– Før jeg hadde mistet noen så trodde jeg at hvis jeg skulle miste mamma eller pappa eller broren min, at jeg kom til å ligge i senga i tre måneder å bare være lei meg slik de gjør på amerikansk film. Sånn var det jo ikke. Virkeligheten er litt annerledes, men så er vi jo ikke en spillefilm på en og en halvtime heller.

– Fikk ikke tid til å bearbeide sorgen

Rettssaken og det store mediefokuset etter 22. juli-massakren, gjorde at Stian Kristiansen fra Bardu ikke fikk tid til å bearbeide sorgen før lang tid etter tragedien hvor han mistet sin lillebror.

Hovushuset på Utøya har fått eit nytt målingstrok

Rettssaken og det store mediefokuset etter 22. juli-massakren, gjorde at Stian ikke fikk tid til å bearbeide sorgen før etter ett år.

Foto: Gunn Evy Auestad / NRK

– Det har vært så mye oppmerksomhet rundt det, både fra norske og utenlandske medier. Så man har jo aldri fått tid, eller man har fått dårligere tid til å sette seg ned å reflektere over det. Det er mye å bearbeide, fordi det kommer stadig nye opplysninger som gjør at i hvert fall jeg blir forbannet av og til.

Lillebroren Anders gikk vakt på Utøya da han ble skutt av det han trodde var en politimann. Anders døde på kjærlighetsstien.

  • HØR OGSÅ:

Stian har det fortsatt tungt, og det tok lang tid før han fikk starte med sin sorgprosess.

– Det var så mye som skjedde. Jeg var mest opptatt av å passe på at mamma og pappa fikk i seg mat og vann, og av å gi informasjon til familien. Det ringte tusenvis av folk. Mennesker er nysgjerrig av natur, så det ringte folk som vi ikke har pratet med på ti år. Det var slitsomt, forteller Stian Kristiansen.

En tung hverdag

Gerd Kristiansen er fortsatt mor til to, både Stian og Anders. Hverdagen har vært tung fordi Anders aldri kom tilbake til Bardu.

familien Kristiansen

Hverdagen har vært tung for mamma Gerd Kristiansen etter Utøya-tragedien.

Foto: Stian Kristiansen

– Du har ikke kontroll. Du kan våkne og ha det helt fint, men så plutselig kommer det ramlende ned små ting som gjør at du blir helt satt ut. Det er for eksempel mat jeg ennå ikke klarer å spise fordi Anders var så glad i det. Jeg må fortsatt venne meg til en del ting, forteller Gerd Kristiansen.

Folk Gerd møter nevner Anders stadig sjeldnere, det synes hun er sårt. For hun oppdager fortsatt nye sider av Anders på grunn av vennene hans.

– De snakker mye om Anders, og det er så godt. Noen kompiser av ham i AUF kommer ikke hit for å snakke om politikk med oss. De er veldig flinke til å fortelle om Anders, og det synes jeg er helt fantastisk, sier Gerd.