Søppel flyter ved turistattraksjon: Kommunen har ikke råd til å rydde opp

Besøkende ved det populære turistområdet Trollholmsund i Porsanger har blitt møtt med overfylte søppeldunker og tette toaletter i sommer. Det burde kommunen ta seg råd til å ordne opp i, mener Norsk friluftsliv.

Turiststasjon fylles med søppel, de lokale fortviler

Dette synet møtte besøkende på turistattraksjonen i Trollholmsund. – Dårlig reklame, mener hyttenabo.

Foto: Kjell Roger Johannessen / Privat

Søppelet har hopet seg opp ved den populære turistattraksjonen i Finnmark i sommer.

– Doet er fylt med søppel til randen med papir, og dersom det hadde vært mye vind så ville alt av søppel blitt spredt rundt om i hele området.

Kjell-Roger Johannessen sitter i båten sin.

Hytteeier Kjell-Roger Johannessen synes det er synd at et så fint naturområde blir oversett på grunn av alt søppelet.

Foto: Kjell-Roger Johannessen / Privat

Det sier Kjell-Roger Johannessen, som har hytte i området. Han reagerer på at kommunen ikke har gjort jobben sin med å holde området rent.

Ifølge Johannessen har mange turister besøkt turistattraksjonen i sommer.

I to uker stod det overfylte søppeldunker i området, men de ble ikke tømt.

– Det er en enkel løsning, det er bare å tømme den oftere enn hver fjortende dag. Folk tar jo søppel med seg et stykke, men om de er her noen timer er det fort gjort å bare kaste det fra seg her, sier han.

– Det viser at folk ikke bryr seg

Kjell Magne Rasmussen, påtroppende kommunedirektør i Porsanger, innrømmer at de ikke har hatt midler til å prioritere søppeltømming. Likevel har kommunen tatt grep.

– Dette er ikke vi tjent med, derfor har vi gjort tiltak nå, for det skal ikke være sånn, sier han.

Rasmussen forteller at det stod søppeldunker i området som ikke skulle stå der, siden de ikke har åpnet anlegget for sommeren.

– Det har medført at folk kaster søppel der, og fyller på. Det er trist, for det viser at folk ikke bryr seg, sier han.

Dopapir i toalett på turiststasjon i Porsanger

Toalett fylt med dopapir førte til at besøkende gjorde fra seg på baksiden av lokalitetene.

Foto: Kjell Roger Johannessen / Privat

Leder i kommunalteknikk og beredskap i Porsanger, Tom Jøran Olsen, mener alle har et ansvar når det kommer til forsøpling.

– Uansett når man besøker et område, er det viktig å ivareta det området slik man ønsker å se det når man kommer dit selv. Man forurenser i det øyeblikket man kaster fra seg noe, sier Olsen.

– Nå har vi ryddet opp i området der. I utgangspunktet er det uheldig at det blir forsøplet i et område. Det er ikke bra, sier han.

De planlegger å fortsette med søppeltømmingen i området fremover, siden de har fått eksterne midler fra Utvalgte kulturlandskap.

Kalkstein i Trollholmsund i Porsanger

Kalksteinen i Porsangerfjorden som ble dannet for ca. 700 millioner år siden er én av attraksjonene som drar turister til Trollholmsund.

Foto: Mathis Eira / NRK

Har ikke råd til å ikke legge til rette for friluftsliv

Kommunen åpnet turiststasjonen i fjor, men har siden slitt økonomisk og ikke hatt mulighet til å prioritere den i år, ifølge Rasmussen.

Porsanger kommune har vært meldt inn i ROBEK siden 7. mai i år. Grunnen er at de ikke har klart å dekke inn tidligere års merforbruk i riktig tid.

– Vi hadde forventninger til at det kom til å bli merkostnader med kommunen, men nå må vi prioritere på nytt, sier Rasmussen.

Generalsekretær for Norsk friluftsliv, Lasse Heimdal, mener de fleste kommuner ikke har råd til å være med og legge til rette for friluftsliv.

– Kommunene sparer enorme penger på over tid, rett og slett fordi folk blir i bedre form. Én av de største grunnene til dårlig helse i norske kommuner er inaktivitet, sier han.

Norsk Friluftsråd mener også de som ferdes i naturen har er et spesielt ansvar.

– Hvis alle tar i et lite tak, klarer vi å bevare flotte naturområder og kanskje også redusere kommunenes utgifter, sier Heimdal.

WNN-Lasse Heimdal

Lasse Heimdal, generalsekretær for Norsk friluftsliv, mener det er penger å spare ved å få folk ut i naturen.

Foto: Norsk Friluftsliv