Sophie Elise: – Boka er mer personlig enn bloggen

En av landets største bloggere, Sophie Elise Isachsen fra Harstad, er aktuell med boka «Forbilde».

Sophie Elise boksingering

Sophie Elise Isachsen (21) er aktuell med sin første bok.

Foto: Tone Hansen / Cappelen

21 år gamle Sophie Elise Isachsen har de siste årene blitt et stort navn – og en betydelig samfunnsdebattant.

I den selvbiografiske boka «Forbilde», som utgis på Cappelen Damm forlag, viser hun en mye mer personlig side enn hun gjør i bloggen sin. «Forbilde» er, ifølge forlaget, en bok om å finne sin egen identitet, om å leve med usikkerhet og komplekser, og hva slags ansvar man som forbilde har for de valgene man tar i eget liv.

– På bloggen er jeg åpen og ærlig om meningene mine, men privatlivet holder jeg for meg selv. I boka skriver jeg for første gang om andre mennesker og nære relasjoner. Det eneste som var utfordrende var at jeg i bloggen skriver i nåtid, mens jeg i boka måtte hente fram følelser jeg hadde da jeg var yngre.

Et forbilde for mange unge

Sophie Elise Isachsen

Sophie Elise Isachsen er oppvokst i Harstad i Troms.

Foto: Andris Søndrol Visdal

Harstad-kvinnen ble kåret til Årets blogger under Vixen Blog Awards, og har det som er Norges mest leste blogg.

Boka heter «Forbilde», men jeg har forstått det slik at det er et begrep du har vanskelig med å forholde deg til?

– Når man snakker om forbilder, så er det en generell betegnelse på en personlighetsbeskrivelse. At jeg skal få en generell betegnelse som forbilde for alle ungdommer blir jo helt feil.

Forstår du at noen ser på deg som et forbilde?

– Ja, jeg forstår at folk ser på meg som et forbilde. Det gjør man jo hvis man er ung og leser bloggen til noen. Hvis man hadde spurt hvilken som helst ungdom som ser opp til meg om hvorfor de gjør det, ville de nok svart: Fordi hun er kul og har sterke meninger, eller fordi hun står for den hun er. Ingen hadde sagt: Hun er mitt forbilde fordi hun er så fin eller bryr seg så mye om sminke. Det er jeg hundre prosent sikker på.

Personlig og såre tema

En av tingene Sophie Elise skriver om i boka er oppveksten og ungdomstiden i Harstad.

– Jeg vil jo si at ungdomstiden og oppveksten min var bra. Jeg slet med ting som utestengning og ensomhet, og det er dratt frem i boka. Men jevnt over er jeg glad for oppveksten min, og ikke minst hvor jeg er fra.

– Det er ting jeg skriver om i boka som jeg i dag tenker var veldig teit, og jeg får lyst til å forsvare handlingene jeg gjorde. Men det kan jeg ikke, sier landets mest leste blogger som nå også kan titulere seg som forfatter.

Første opplag av boken «Forbilde» trykkes i 40 000 eksemplarer.