Hva ville du gjort hvis internett ble borte?

Se for deg at du sitter foran datamaskinen og er klar til å bestille årets sydentur. Tenk, direktebilletter rett hjemmefra og til Bulgaria! Så forsvinner internett. Hele sommeren. Vanskelig å se for seg? Da kan du se teaterstykket som viser hvordan det kunne ha utspilt seg.

Ikke Klikk

Gjengen bak forestillingen kjenner hverandre godt, men har aldri jobbet på et slikt prosjekt sammen før. Fra venstre Bjarte Klevberg, Caroline Johansen, Live Moen Johannessen, Endre Clemens Hoff på fanget, og Sigbjørn Innjord Thomasssen på gulvet.

Foto: Sunniva Sollied Møller

En hverdag uten internett kan vel kanskje være ille nok å forestille seg i seg selv.

Når charterbillettene man har spart til hele året kommer ut samme dag som internett tar kvelden er vel noe flere vil kalle et mareritt, spesielt dersom man ikke er alt for begeistret for en lunken og myggfylt sommer i nord.

Det er dette temaet sommerteateret utforsker. I regi av Ungdommens Hus, eller Huset, har Caroline Johansen, Endre Clemens Hoff, Live Moen Johannessen, Sigbjørn Innjord Thomassen og Bjarte Klevberg brukt de tre siste ukene på å lage en forestilling om reiseproblematikk og internettmanko.

Oppfordrer til egen refleksjon

Ikke Klikk

Forestillingen har premiere 30. juli, koster 100 kroner, og passer for alle aldre.

Foto: Sunniva Sollied Møller

Forestillingen handler om at hele Norge har mistet internett dagen før fellesferien. Da starter Helena (spilt av Live) og hennes tre kompanjonger (Endre, Sigbjørn og Bjarte) reisebyrået: Ikke Klikk!

Uten hjelp av internett skreddersyr de reiser og finner kreative løsninger som redder ferien til Altas befolkning.

Er dette en morsom forestilling eller er det en sosial kommentar?

– Gjennom teater ønsker jeg å inspirere og underholde. Hvis folk så begynner å tenke videre og bruke fantasien utover det så er det en bonus, sier regissør Caroline Johansen.

Hun ble engasjert av Ungdommens Hus til å lage årets sommerteater, og har sammen med resten av teatertruppen jobbet i tre uker med å få ferdig stykket. Alt er gjort fra bunnen av.

Alternativ til internett

Hun tror at folk vil kjenne seg igjen i problematikken rundt internettforbruket i dag.

– Det er blir litt som et postapokalyptisk samfunn, å leve uten internett, fleiper hun.

De sier at de på ingen måte prøver å legge føringer for hvordan folk bør bruke internett, men at det er interessant å se på hvordan man kunne gjort ting annerledes, spesielt for dem som har vokst opp med internett.

– For dem som alltid har hatt internett kan det være spennende å vise at det finnes mange andre ting man kan gjøre, og at det kanskje ikke er så dumt når mamma sier at det bare er lov til å bruke internett på torsdager, eller bare internett etter klokken da og da, sier Johansen.

Se en liten smakebit fra teatertruppens øving i dag. Artikkelen fortsetter under videoen.

Internett forsvinner akkurat i det charterbillettene legges ut. Må hele Altas befolkning tilbringe sommeren hjemme i år?

Vanskelig å nå ungdommen

Teateret hadde en prøveforestilling hvor de fleste aldersgrupper var representert, alt fra fireåringer til sekstiåringer var til stede.

Sigbjørn bemerker at den eneste aldersgruppen de ennå ikke har fått øvd seg på er tenåringene, og det er vel ofte de som prioriterer nettopp å sitte på internett.

Å konkurrere med den aktiviteten kan bli en utfordring selv for den talentfulle teatergjengen. For å vekke deres interesse har de derfor vært nødt til å ta nettopp internett i bruk.

– Vi får håpe de leser nettsakene til NRK. Vi har også en facebookside der vi prøver å engasjere folk ved å være litt morsomme og ha litt konkurranse. Det har kanskje truffet noen av de unge i Alta, men for å være helt ærlig så vet vi ikke helt hvordan vi skal treffe den gruppen, sier Caroline.

Sommerteateret er lokalisert midt i sentrum, så de er i det minste synlige. De mange plakatene rundt bygget har skapt interesse.

– Det har vært en del som har stukket hodet inn og lurt på hva som foregår. Altaposten hadde vært litt i tvil om det faktisk var et ekte reisebyrå som hadde tatt inn her, sier Sigbjørn.

Skreddersydde ferieløsninger

I stykket skreddersyr Helena og hennes tre kompiser reiser basert på hvem som bestiller de.

Ikke Klikk Robot

Live Moen Johannessen og resten av teatergjengen lover blant annet roboter og romskip.

Foto: Sunniva Sollied Møller

– Man må bruke fantasien for å finne ut hvordan man skal komme til en plass som passer for det individet. Det er lett å tenke charterferie eller å ta andre løsninger som ligger rett foran nesen din, men så finnes det kanskje mange andre måter å komme seg bort, sier Caroline.

En fantasireise kan også være en måte å komme seg bort på, gjennom en bok, musikk eller kanskje et teaterstykke.

I morgen har de premiere på det som tidligere het No.17 i Alta.

– Vi lover hashtagfri sommerunderholdning for barn, voksne og ungdom. Vi lover musikk, romskip, og roboter. En varm og hjemmelaget forestilling for hele Altas befolkning, sier Caroline.

– Og underholdning til ettertanke, sier Sigbjørn.

– En festkavalkade i lavterskelunderholdning, sier Endre.

– Myke stoler og friske drinker, avslutter Caroline.