– Vi får aldri sett sola på soldagen!

Tradisjonen tro markerte innbyggerne i Longyearbyen i dag at sola er tilbake i byen. Men for åttende år på rad glimret hovedpersonen med sitt fravær.

– Vi får aldri sett sola på soldagen!

Andreklassing Pia Bronken Eidesen og venninnen Kine Malene Selnes ser oppgitt opp på det tette skydekket over Longyearbyen. Det snør lett, og ikke den minste antydning til at sola skal titte frem bak fjellene.


– Men den er der bak altså, sier klassevenninne Kine Malene og peker mot de høye fjellene som omgir byen.

Hun har bodd på Svalbard hele livet, og aldri sett sola på selve soldagen.

Sol på sykehustrappa

I dag var skole- og barnehagebarn i Longyearbyen samlet ved den gamle sykehustrappa i byen for å hilse sola velkommen.

Stedet der det gamle sykehuset i byen sto, er nemlig det første stedet i byen som treffes av solas stråler etter en lang mørketid.

I Longyearbyen har de ikke sett sola siden midten av oktober, til tross for at den tittet over horisonten på Svalbard i midten av februar.


Flere av de voksne innbyggerne deltok også på arrangementet, til tross for at selve sola ikke har vært å se på selve soldagen i Longyearbyen siden 2005.

Lokket sola


Til tross for samstemt sang av Longyearbyens egen solsang og andre solrelaterte sanger, ville ikke skyene lette i år heller.

– Dette er en fin tradisjon, og nesten like fin er tradisjonen at sola ikke dukker opp, sier Viljar Hanssen som var konferansier på arrangementet og høstet latter hos mange.

Men andreklassing Sigrid Vilja Andersen kunne avsløre en liten hemmelighet:

– Jeg så sola i byen i går. Det var da det egentlig var soldag, for vi har sånt skuddår i år.

Støre på besøk

Årets feiring av sola hadde selebre gjester. Utenriksminister Jonas Gahr Støre hadde nemlig med seg EUs utenrikssjef lady Catherine Ashton på et to dagers besøk på Svalbard.

Han holdt en liten tale for barn og voksne i Longyearbyen, og mente det ikke hadde så mye å si at vi ikke ser sola.

–Vi vet at sola er her nå, og at den er iblant oss, selv om vi ikke kan se den. Jeg er veldig gald for å kunne vise fram Svalbard til representanter fra EU. Dere er som et lite forente nasjoner her oppe, sier Støre, og gratulerte med dagen.

Statsråden brukte også talen til å skryte av Viljar Hanssens vei tilbake til livet, og lyse fred over Johannes Buø som ble drept på Utøya.

– Vi feirer at lyset kommer tilbake, og livet er også på vei tilbake, selv om det er et tomrom etter de som ble borte, sier Støre.