Solgte skolen - må leie den igjen for 400.000 kr

Porsanger kommune må betale 400.000 kroner i året for å leie lokaler de selv solgte for en halv million kroner i 2014. Ordføreren er fornøyd med å leie og ikke eie skolen.

Børselv skole, Porsanger

Børselv skole ble lagt ned og solgt for ett år siden. Nå er skolen gjenåpnet, og kommunen må betale leie på 400.000 kroner til de nye eierne.

Foto: Kenneth Strømsvåg

Børselv skole ble for ett år siden lagt ned av Porsanger kommune, og forrige skoleår ble elevene busset til skolen i Lakselv - fem mil unna.

Den forrige politiske ledelsen med Høyre og Frp i spissen, solgte i tillegg skolebygget for å spare penger.

Summen for skolebygget var da 500.000 kroner.

Nå er skolen gjenåpnet med 16 elever på plass, og kommunen betaler 400.000 kroner for leie av skolebygget til de nye eierne. Et valg som den nåværende ordføreren er fornøyd med.

– Vi har fått en god løsning på bordet, det var den beste vi kunne få til nå. Jeg er fornøyd med å leie og ikke eie. Vi vet at kostnadene ved å eie kan bli betydelig mye høyere enn å leie, sier ordfører Aina Borch (Ap).

Ordfører Aina Borch ved sitt skrivebord

– Vi har fått en god løsning på bordet, det var den beste vi kunne få til nå, sier ordfører Aina Borch i Porszanger kommune, om at de nå må leie skolebygget for bare 100.000 kroner mindre enn bygget ble solgt for.

Foto: Kenneth Strømsvåg

– Ikke en god avtale

Det er ikke Jonas Nymo fra Høyre enig i. Han skulle helst sett at skolen ikke ble gjenåpnet.

– Om man tenker på hva vi solgte bygget for, så er ikke 400.000 kroner i leie en god avtale. Vi mener ordningen med skyss av elevene til Lakselv har vært den beste, fastslår Nymo.

Han tror regnestykket kun går opp for posisjonspartiene, ettersom de vil kutte 700.000 kroner andre steder i oppvekstsektoren i Porsanger.

Jonas Nymo, i gangen på Børselv skole

Jonas Nymo (H) mener ordningen med bussingen av elever fem mil var langt bedre, enn å måtte leie skolebygget for å gjenåpne skolen.

Foto: Kenneth Strømsvåg

Ordfører Aina Borch, sier at skolen var stor og uhensiktsmessig i forhold til behovet. Drifta av et så stort skolebygg er veldig dyrt, med mange påløpende utgifter. Hun forstår derfor valget til sine forgjengere om å selge bygget.

– Men vi ønsker skolene tilbake, og nå får vi det til med det vi mener er de beste løsningene akkurat nå, sier Borch.

Amelia Hauger Hoff (elev), Kristin Eliassen (rektor)

Elev Amelia Hauger Hoff (12) i samtale med rektor Kristin Eliassen ved oppstart på Børselv skole, ett år etter at den ble lagt ned og solgt.

Foto: Kenneth Strømsvåg / NRK

Annerledes og ny tilværelse

Skoleelev Amelia Hauger Hoff (12) synes det er greit å komme tilbake igjen til skolen i hjembygda.

– Jeg har ikke noe problem med å bytte skole tilbake igjen, men jeg vet at lillebroren min synes det var vanskelig, for nå får han ikke sett så mye til de nye vennene sine i Lakselv, forteller Amelia.

Det er også nytt for dem at det er asylmottak i skolebygget.

– Det er litt uvant at det bor noen på skolen, men jeg tror det kommer til å fungere. Jeg er litt sånn «fifty-fifty» om å gå her og på skolen i Lakselv. Det er der jeg har jentevenner, mens her har jeg guttevenner. Så jeg vet ikke helt, det er vanskelig å velge, jeg liker begge, sier 12 år gamle Amelia.