Soldater og politikere kjemper sammen om Harstads framtid som militærby

De gir seg ikke, verken soldatene som har tilhørighet til Harstad, eller politikerne i byen. Tirsdag sa de sin mening til forsvarsministeren.

Militærøvelse i Harstad havn

Slagkraftige enheter viste seg fram under øvelsen på Harstad havn mandag. De styrkene som deltok, skal alle flyttes sørover.

Foto: Nils Mehren / nrk

Mandag hadde kystjegerne fra Trondenes og Bell-helikoptrene fra Bardufoss en felles øvelse i Harstad, der de viste fram sin slagkraft. Begge disse kapasitetene skal, dersom regjeringens forslag blir vedtatt, flyttes til Sør-Norge.

Forsvarsministeren i byen

Tirsdag kom forsvarsminister Ine Eriksen Søreide til Harstad, for å møte noen av sine heftigste kritikere, ansikt til ansikt.

– Jeg har ingen problemer med å forstå skuffelsen hos folk her i byen, sier hun. Men noen ganger er det nødvendig å bygge ned noe for å gjøre andre prioriteringer. Å se helheten er mitt ansvar som forsvarsminister, mener Eriksen Søreide.

Politikere og soldater

Politikerne i Harstad og soldatene som har sine baser i byen, er helt enige om hvordan forsvaret i Sør-Troms kan videreføres.

– Vi bør slå sammen kystjegerne på Trondenes og marinejegerne i Ramsund til en stor og slagkraftig enhet. Dette sier tillitsvalg for BFO hos kystjegerne, Harald Hole Sagbakken.

Forsvarsminsteren og Bremnes

Harstadordføreren og soldatenes talsmann gjør felles front mot forsvarsministeren.

Foto: Nils Mehren / nrk

– Dette er et bærekraftig forslag enn regjeringens, som betyr at kompetansemiljøet rundt jegerne smuldrer bort, og slagkraften i et strategisk viktig område som Ofoten, blir borte, sier han.

Harstads ordfører, Marianne Bremnes, stiller seg skulder ved skulder med soldatenes talsmann.

– Dette er en sak som vi skal jobbe hardt med framover. Vi har ikke gitt oss, sier Bremnes.

Forsvarsministeren sier at hun har merket seg forslaget, og lover å ta det med seg og vurdere det.