Søker vertsfamilier til soldater

Kunne du tenke deg å være vert for en amerikansk soldat eller to? Heimevernet etterlyser nå vertsfamiler når amerikanske National Guard kommer til Finnmark.

Ståle Grytli

Ståle Grytli er sjef for HV-17 og skal i juni ta imot 100 soldater fra US National Guard.

Foto: Forsvaret

I 41 år har det norske Heimevernet og National Guard fra Minnesota hatt utveksling. Det har hele tiden foregått på Værnes i Sør-Trøndelag. Fram til nå.

– Nå har de funnet ut at Finnmark bør besøkes, og 100 kvinner og menn kommer derfor til Garnisonen i Porsanger 18. juni og skal være der til 2. juli, forteller sjef for HV-17, oberstløytnant Ståle Grytli.

US National Guard er reservister, og kan sammenlignes med det norske Heimevernet.

"Buddy Weekend"

Og det spesielle med oppholdet er at det i helga 27.-29. juni er lagt opp til at mannskapene skal bli kjent med befolkninga i Finnmark, kultur og tradisjoner.

– Derfor legger vi opp til at amerikanerne skal få tilbringe denne helga hjemme hos en norsk familie, forteller Grytli.

Og her er det omtrent ingen begrensninger eller krav som må oppfylles.

– Vi ønsker å gi våre amerikanske venner en norsk opplevelse. Ikke trenger det å være noe spesielt opplegg, og ikke trenger man å være fryktelig god i engelsk heller, sier Grytli.

Og han vil gjerne ha vertsfamilier fra hele Finnmark!

– Fra tidligere utvekslinger så har denne helga hos en vertsfamilie blitt beskrevet som høydepunktet i oppholdet i Norge.

Utveksling

Utveksling mellom norsk HV-personell og US National Guard på Værnes ved en tidligere anledning.

Foto: Forsvaret

Vennlig kappestrid

HV-17-sjefen forteller at oppholdet i Norge vil bestå av en vennlig kappestrid der de skal lære seg utfordringene norsk natur har å by på.

– Alt fra å lage en buviakk til å lage mat ute. Dessuten skal de få en innføring i Heimevernets våpen og utstyr. Vi skal naturligvis også både til Karasjok og Nordkapp, slik at de får med seg mer enn Porsangmoen, forteller han.

Samtidig med det amerikanske besøket skal et tilsvarende antall norsk HV-personell besøke US NAtional Guard i deres leir Camp Ripley i Minnesota.

Utvekslingen mellom HV og National Guard er den lengst pågående utveksling USA har hatt med noe annet land.

– Hva skal de familiene som ønsker besøk gjøre?

– Da skal de ta kontakt med oss. Vi trenger omlag 50 familier som hver skal ta imot to hver i utgangspunktet. og dette er kvinner og menn i alderen 18-45, sier Grytli.

Er du interessert i å være vertsfamilie nevnte helg, kontakt kaptein Jan Erik Strand 78 49 21 04 / 454 02 104, e-post jstrand@mil.no) eller kaptein Linda Bjørkmann 78 49 21 03 / 454 02 10, e-post lbjorkmann@mil.no.