– Jeg er veldig takknemlig for å kunne studere, slår Sofie fast.
I en leilighet i bydelen Håpet i Tromsø bor og arbeider hun med en master i sosiologi ved Universitetet i Tromsø–Norges arktiske universitet.
Sofie er avhengig av rullestol, og tale er utfordrende. En PC som kan styres med øynene gjør det mulig å skrive om sosialisering av barn med handikap.
– Det skal bli godt å bli ferdig, sier hun med et smil.
For få får hjelp
Nye tall fra Cerebral parese-registeret i Norge viser at over 50 prosent av de unge ikke har tilgang på ASK (alternativ og supplerende kommunikasjon). Dette er utstyr som skal hjelpe folk me funksjonsnedsettelser å kommunisere med andre.
– Unge i Troms ser ut til å være litt heldigere stilt da like under 40 prosent av dem mangler utstyret. I noen fylker, som Møre og Romsdal og Finnmark, mangler 80 prosent ASK. I utgangspunktet burde jo alle de med uforståelig eller ingen tale ha ASK, mener Guro L. Andersen i Cerebral parese-registeret.
- Les også:
Hun viser til at de har registrert barn ned til seksårsalderen som ikke får ASK.
– Men barn snakker jo ganske mye når de er seks år. I FN-konvensjonen om rettigheter til mennesker med nedsatt funksjonsevne, som Norge ratifiserte i 2013, står det at barn med nedsatt funksjonsevne har rett til å uttrykke seg på lik linje med funksjonsfriske, og at de har krav på tilpasset hjelp.
– Hvorfor får ikke alle det?
– Tilrettelegging for ASK kan være krevende og krever spesialkompetanse. Små kommuner og små fylker med få aktuelle ASK-brukere har kanskje ikke nødvendige ressursene.
Slik ser ASK-programmet som gjør det mulig for Sofie Paulsen å bruke PC, til tross for sykdommen hun er rammet av.
Foto: Robert Greiner / NRKTrenger oppfølging
Cerebral parese er den vanligste årsak til fysisk funksjonshemning i barnealder og en av de største diagnosegruppene som får helsetjenester i ¨såkalte høyinntektsland.
I Norge får cirka to personer per 1.000 innbygger diagnosen.
- Les også:
Eva Buschmann, generalsekretær i Cerebral Parese-foreningen, synes det er synd at ikke flere med CP får et tilbud om ASK.
Foto: Krister SørbøGeneralsekretær Eva Buschmann i CP-foreningen blir bedrøvet over at så få mange ikke får kommunikasjonshjelp.
– Dette er en kamp for mange foreldre, og det er synd vi ikke har kommet like langt i hjelpetilbudet som andre funksjonshemmede. Dette viser at vi fortsatt har en vei å gå.
– Hva må til for å bedre situasjonen?
– Skal disse få hjelp til å kommunisere, holder det ikke å bare sende en PC med dem hjem. Det må også følges opp slik at utstyret blir tatt i bruk, sier hun.
- Les også:
Tromsø-jenta Sofie Paulsen håper alle i lignende situasjonen som henne skal få utstyret og hjelpen de trenger.
– Derfor er det bra at det nå blir fokus på saken, understreker hun.