Hopp til innhold

Snur avisene i protest

Flere utsalgssteder reagerer på avisforsider som har bilde av Anders Behring Breivik. Tirsdag snudde en kiosk i Alta-området Dagbladet, men hverken avisen eller medieforsker tror avisprotester kan bli en større trend.

Avis protest

Flere utsalgssteder velger å snu avisene i protest mot bilder av Anders Behring Breivik på forsidene.

Foto: Privat

En Narvesen-kiosk i Alta-området i Finnmark velger å snu avisene sine på avisstativet hvis det er forsidebilder av Anders Behring Breivik. Det melder Finnmark Dagblad.

Daglig leder på Narvesen-kiosken, Mette Sønvisen, bekrefter protesten.

– Vi har ikke noe imot at bildet av ham er trykket, men vi synes ikke vi skal vise bildet av ham hver dag, sier hun. Alle har sett ham, så nå er vi ferdige med det, sier hun.

  • Les også: – Vi må ta tilbake hverdagen

    VG og Dagbladet har et perverst behov for å trykke bilder av "han vi ikke nevner med navn" på forsiden. Vi ønsker ikke å ha bilder av han på vår arbeidsplass. han skal glemmes ikke eksponeres. Så lenge avisene velger en slik forside, velger vi å snu avisene. Hjelp oss å holde butikken ren for slik tabloid dritt, og hold VG og Dagbladet snudd.

    Kioskens begrunnelse

Inspirert av Kiwi-protest

Avis protest

Slik ser avisstativet til Narvesen-kiosken i Alta-området ut.

Foto: Privat

Narvesen-kiosken er ikke den eneste butikken som har valgt dette. De har blitt inspirert av Kiwi-butikken i Ålesund som gjorde det samme for et par dager siden.

Narvesen-kiosken har fått flere støtteerklæringer på protesten.

– Hvis vi får beskjed om å snu tilbake, så gjør vi det. Men dette skulle bare være en stille markering på at man ikke skal få så stor oppmerksomhet for noe negativt. Det ser vi jo i Nokas-saken også. De er jo nesten A-kjendiser, forteller Sønvisen.

Jens Barland

Jens Barland er medieforsker ved Universitetet i Bergen.

Foto: Universitetet i Bergen

Mangfold av reaksjoner

Jens Barland, medieforsker ved Universitetet i Bergen, forteller at dette vitner om mangfoldet av reaksjonene etter bombingen av regjeringskvartalet og drapene på Utøya.

– Det er vel knapt noen nyhet som har berørt nordmenn nærmere, og at dette utløser ulike følelser og meninger er helt logisk, sier han.

– Er dette noe vi kommer til å se mer av framover?

– Det er tusenvis av utsalgssteder i Norge. Jeg tror dette er marginalt, sier han.

– Har du hørt om lignende tidligere?

– Da jeg arbeidet i Dagbladet hørte vi historier om at utsalgssteder på Sørlandet som en periode solgte avisen under disk i protest mot innholdet. Jeg vet ikke om historien er sann, men det er det eneste eksempelet jeg kan komme på, forteller han.

Går ikke ut over salg

Han tror ikke at denne type avisprotester går ut over salget til avisene.

– De fleste som kjøper løssalgs aviser har en relasjon til avisen som overgår forsiden, så jeg tror det vil ha lite å si for salget.

Daglig leder på Narvesen-kiosken forteller at det heller ikke er meningen.

– Det handler mer om å skåne de som er berørt, forteller hun.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Debatt om journalistikken

Barland mener at man i framtiden vil se større diskusjon på journalistikken som har blitt utført i forbindelse med bombingen av regjeringskvartalet og drapene på Utøya.

– Det er litt for tidlig å si ennå hvilke spørsmål som vil bli reist. Men vi kommer sannsynligvis til å se debatt omkring identifisering, pressens forhold til pårørende, og detaljene som gjengis. Vi har sett at utenlandske medier har gjengitt mer detaljer på grusomhetene enn det pressen i Norge har gjort, sier han.

– Viktig å skrive om Behring Breivik

Terrorsiktede Anders Behring Breivik på vei fra retten til politihuset

Dagbladet mener det er viktig å avdekke personen Behring Breivik og manuset hans.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen / SCANPIX

Nyhetsredaktør i Dagbladet, Alexandra Beverfjord, mener de gjør rett i å publisere bilde av Anders Behring Breivik på forsiden.

– Vi mener det er viktig å skrive om Behring Breivik. I Dagbladet prøver vi å plukke fra hverandre ham som person og manifestet hans. Vi vil ikke overlate diskusjonen til lukkede rom, men avkle ham. Vi er i kjernen av et nasjonalt traume, hvor vi leiter etter svar. Der prøver vi å dekke ulike aspekter som kan avsløre og avdekke, sier Beverfjord.

– Reaksjonene går ikke først og fremst på dekningen av Behring Breivik, men på trykking av bildet hans på forsiden av avisen, noe de mener er støtende for mange. Hva tenker du om det?

– Vi har forståelse for at folk reagerer ulikt, og det skal vi lytte til. Men når vi har solid dekning av Behring Breivik, så medfører det bildebruk på forsiden også, sier nyhetsredaktøren.

En del av mediedekningen

Joakim Strand

Assisterende butikksjef på Kiwi Nørve, Joakim Strand snur avisene bak frem når Behring Breivik er på forsiden.

Foto: Markus Plementas / NRK

Dagbladet har ikke fått inn mange meldinger på butikker som velger å snu forsidene, men Beverfjord forteller at hun ikke er redd for verken salget eller at fenomenet skal spre seg.

– At en enkelt butikk gjør dette, ser jeg ikke på som det helt store. Men vi skal være åpne for diskusjon rundt medias rolle. Men jeg tror at fokuset på Behring Breivik blir en del av mediedekningen i framtiden også, sier hun.

Nyheter fra Troms og Finnmark