Snøværet reddet kite-mesterskapet

Varmegradene truet med å barbere verdens lengste snøkite-mesterskap. Etter væromslaget er traseen like lang som før.

VAKE

VINDSPORT: Slik kan det se ut når snøkiterne konkurrerer på Varangerhalvøya.

Foto: VAKE Finnmark

Tirsdag klokka 11 går starten for Varanger Arctic Kite Enduro, Vake blant venner. Forholdene på Varangerhalvøya lengst øst i Finnmark er blitt mye bedre enn det arrangørene fryktet i mildværet for en uke siden.

– Det var aldri fare for at vi måtte avlyse, men vi satte et stort spørsmålstegn ved den siste delen av ruta ut mot Vardø. Hvis snøen hadde fortsatt å smelte, kunne vi fått problemer med føret, og elvene kunne blitt usikre å ferdes på, sier Anna Solvoll Rognmo. Hun er styreleder og kommunikasjonssjef i Vake.

Snøen som falt i helgen har reddet siste del av rennet, og dessuten gitt bedre føre og myk styresnø for kiterne. Men starten i Berlevåg kunne ikke reddes. Derfor må deltakerne kjøres med buss en times tid opp på fjellet til Ordo-høyden.

– Vi hadde en liten stressperiode da det så ut som det skulle bli meldt storm på startdagen. Men nå ser det bra ut. Og det er godt trente og erfarne kitere, så de tåler mye vind, sier Rognmo.

En ny sløyfe i terrenget sørger for at ruta er omtrent like lang som før – det vil si minst 200 km på papiret, men opptil dobbelt så lang når man krysser i forhold til vind og terreng.

Stadig flere kitere

VAKE

Vake får flere deltakere for hvert år som går. I år deltar 44 tomannslag.

Foto: VAKE Finnmark

I sitt sjuende år har Vake satt nko en deltakerrekord. 44 tomannslag stiller opp, noen av dem langveisfarende fra Canada og USA, resten fra Russland og store deler av Nord-Europa.

– Dette er folk som har kitet mye og er vant til å være ute. Man må søke for å få bli med i Vake, og ha en god del erfaring med både kiting og ekstremsport, og gjerne villmarkserfaring, sier Rognmo.

Det er bare de 30 første til sjekkpunktet ved Bergebyvaannet i Nesseby som får lov til å fullføre den siste delen av rennet. Begrensningen er satt for å minske forstyrrelsene i Varangerhalvøya nasjonalpark, særlig av hensyn til fjellreven.

Publikumssport

Selv om mye av kappestruiden foregår langt til fjells, er det mulig for publikum å følge med.

– Starten på Ordo-høyda klokka 11 går rett ved veien. Kiterne kan ses et godt stykke, og de skal krysse veien to ganger. De skal også krysse veien når de kommer ned til Stjernevann i Tana. Der er det sjekkpunkt med oppvarmet telt og matservering. Publikum er hjertelig velkommen på alle sjekkpunkt. I tillegg har alle deltakerne med seg en tracker, så de kan følges live på nettet til enhver tid, sier Rognmo.

Vake går gjennom alle kommunene på Varangerhalvøya, det vil si Berlevåg, Båtsfjord, Tana, Nesseby, Vadsø og Vardø.