Snøkaos over hele Finnmark – Alle fjelloverganger er stengt

De stengte veiene åpner neppe i dag, sier Vegtrafikksentralen. Leif Helge Pedersen og familien har tilbrakt et helt døgn i bilen, uten å komme seg noen vei.

Stengte veier

Nesten hele Finnmark er avstengt.

Foto: Skjermdump, Vegvesen.no

De siste dagers snøfall har ført til stor snøskredfare i nord. Det er faregrad fire, og det har i løpet av natten gått mange naturlig utløste skred.

Med sterk vind har det ført til at hele 32 veistrekninger i Finnmark er stengt. Alle fjellovergangene er stengt, viser en oppdatert liste fra Vegvesenet.

Også i Troms er flere veistrekninger stengt på grunn av ras og rasfare. En oppdatering fra vegvesenet kl. 11.14 viser at totalt 20 veistrekninger er stengt.

Kjøreturen mellom Nord-Troms og Vest-Finnmark blir tre ganger så lang når Kvænangsfjellet er stengt. Noen får omkjøring på hele 72 mil.

stengte veier, sør i Finnmark

Veien mellom Troms og Finnmark er stengt av.

Foto: Rolf Jakobsen / NRK

På veitrafikksentralen i Region nord meldes det om en hektisk torsdag formiddag.

– Det er ikke mye åpent nå. Det er stort sett stengt over alt. Det er lenge siden det har vært så mye samtidig, sier trafikkoperatør Fredrik Nyland til NRK.

Han oppfordrer personer som skal ut i trafikken om å følge med på trafikkmeldingene, og maner folk til å ha med seg mat, drikke og varme klær.

– Blir man stående, så er det umulig å si når man kan komme seg videre igjen, sier Nyland.

Snøskred Skjånes Nordkyn

Her går det et snøskred i Skjånes i Gamvik kommune i Finnmark.

Foto: Tom Eirik Olsen

– Alle er isolert

Fredrik Helgesen i Honningsvåg har vært innesnødd i flere dager nå.

– Det har vært ganske kaotisk, sier Helgesen på Skype til NRK. Se video!

Fredrik Helgesen i Honningsvåg har vært innesnødd i flere dager.

Nytt obs-varsel

Veitrafikksentralen er i løpende kontakt med Meteorologisk institutt. Der har det kommet et OBS-varsel for vestlige deler av Finnmark.

– Det kommer til å blåse opp til liten storm. Det er stedvis mye vind og dårlig vær. Været er uberegnelig, og alle de stengte veiene åpner neppe opp igjen i dag.

Værvarslinga i Nord-Norge varsler om vanskelige kjøreforhold i kyst- og fjordstrøkene på grunn av snøbyger, sterk vind og snøfokk.

– Det vil vare ut dagen i dag. Det vil minke litt utover ettermiddagen, og i morgen vil vinden avta ganske betraktelig, sier meteorologkonsulent Rune Skoglund.

Leif Helge Pedersen

Leif Helge Pedersen og familien har tilbrakt over et døgn i bilen

Foto: Rolf Jakobsen / NRK

Sperret inne i et døgn

Leif Helge Pedersen fra Sortland er en av dem som er innesperret av snøskred og stengte veier. Sammen med kona, stedatteren og to hunder har de tilbrakt det siste døgnet i bilen.

De befinner seg i Langfjordbotn sør i Alta kommune, og skulle kjøre nordover til Skaidi.

For familien ble det ikke den påsken de hadde tenkt seg.

– Det blir en annerledes påske. Det har blitt lite søvn, kanskje to timer. Det er utrolig kjedelig å sitte her, sier han.

E6 Langfjordbotn har nå åpnet seg, så familien kommer seg til Alta.

– Men det blir en utfordring å komme seg videre, veien over Sennalandet til Skaidi er jo også stengt, sier Pedersen.

Isolert siden mandag

Folk på Magerøya i Finnmark har vært isolert siden mandags kveld. Det eneste som har gått som normalt er flytrafikken og hurtigruten, forteller redaktør i Radio Nordkapp, Raymond Elde.

Folk har måttet lagt om reiseplanene sine, og dagligvarebutikkene har fått matvarer fra hurtigruten.

– Vi er jo finnmarkinger, så vi blir ikke helt hysterisk fordi veiene er stengt. Men mange har opplevd at familien er på hytta på innlandet, mens resten av familien har vært værfast på magerøya. Så det har nok gjort påsken litt spesiell for noen, sier Elde.

Han beskriver skredfaren som unormal.

– Man får ikke sendt ut brøytemannskap for å befare og åpne veiene. Det har pågått uvanlig lenge. Vi har vært isolert i fem-seks dager, og det er spesielt, sier Elde.

Tilhenger tatt av skred skjærtorsdag

150 meter bredt snøskred i Øksfjordbotn.

Foto: privat

Stort snøskred

En hytteeier NRK har snakket med ved Øksfjordbotn i Finnmark, sier at det gikk et ras tidligere torsdag morgen. Ifølge hytteeieren var raset ca. 150 meter bredt.

På bildene mannen har tatt, ser man at en lastebilhenger har blitt presset av parkeringsplassen som følge av snømassene.

– Det er sterk vind og mye snø her nå. Det har gått flere småras i området, sier han til NRK.

Rune Andreassen kommer seg ingen vei fra Langfjordbotn i Alta kommune.

Rune Andreassen er sperret inne mellom to stengte veier i Alta kommune. - Dette er jo håpløst, sier han til NRK.