Hopp til innhold

Snart kommer turistene, men hotellene holdes fortsatt stengt

Clarion Aurora i Tromsø er blant mange hotell i landet som ennå ikke åpner dørene. Wiederstrøm Hotel Consulting advarer mot å tenke at hotellnæringen snart er på veg mot gamle høyder.

Clarion i Tromsø.

Clarion-kjeden har som mål at Aurora-hotellet i Tromsø åpner 10. august.

Foto: Hans Andreassen / NRK

Norge åpner for turister fra Schengen- og EØS-land fra 15. juli, men prestisjehotellet i Tromsø velger likevel å holde stengt.

– Dette hotellet er stengt fordi det vil koste mer enn det smaker for oss å åpne det. I den situasjonen hotellnæringen er i nå, må vi faktisk tjene penger på de hotellene vi skal åpne.

Det sier senior vice president for Clarion Collection Hotel i Norden, Øyvind Alapnes.

Han står utenfor Clarion Collection Aurora i Tromsø, der turistene om vinteren kan sitte i et utendørs boblebad og se på nordlyset. Også om sommeren er de vant til å ha stor trafikk av turister, men det har koronapandemien i år satt en stopper for.

NRK har undersøkt rombeleggene i Norge natt til i dag, mandag, og funnet blant annet:

  • Tromsøhotellene har et belegg på 40,1 prosent, mens man på samme tid i fjor lå på 69,8 prosent.
  • Oslo hadde 26,5 sist natt, mot 53,4 på tilsvarende dag i fjor.
  • På topp finner vi Kristiansand med 95,9 prosent natt til i dag. Nederst er Gardermoen med 12,1 prosent.
Øyvind Alapnes, senior vice president for Clarion Collection Hotel i Norden, Øyvind Alapnes.

STENGT: Øyvind Alapnes, senior vice president for Clarion Collection Hotel i Norden, foran hotellet som enn så lenge holder stengt.

Foto: Sveinung Åsali / NRK

– Katastrofal vår

For hele juli har Tromsø så langt hatt et gjennomsnitt på 41 prosent, med en dags-toppnotering lørdag med drøyt 48 prosent. Kristiansand er på topp i juli med 94 prosent belegg.

Wiederstrøm Hotel Consulting, som har analysert tallene fra Benchmarking Alliance, sier at det totalt sett går bedre for hotellnæringen nå enn i vår.

– Våren har vært katastrofal for hotellnæringen. Sommeren har vært betydelig bedre, sier Peter Wiederstrøm ved Wiederstrøm Hotel Consulting.

– For oss som bistår innen hotelleiendom og hotelldrift er det fint å se at næringen ruller igjen, men vi er usikre på hvordan det blir fremover, sier han.

turister får antibac fra koronavakter i markens i kristiansand

Mens det går dårligere for andre norske byer, ligger Kristiansand på hotelltoppen. Her får turister håndsprit fra koronavaktene.

Foto: Christina Cantero / NRK

Tross en juli godt under snittet for turistbyen Tromsø, med sine cruiseanløp og internasjonale flygninger, er ikke Øyvind Alpanes ved Clarion-kjeden lei seg.

– Vi er «happy» med hvordan det er i Tromsø nå. I forhold til hva vi har sett rett etter koronastigningen, så er det en vesentlig opptur i juli. Men det er klart, det er fremdeles lagt opp til der vi var i fjor, sier han.

Godt belegg i nord

Clarion-kjeden har som mål at Aurora-hotellet åpner 10. august. En annen kjede, Thon Hotels, forteller til NRK at de fortsatt holder stengt rundt 12 av kjedens 72 hoteller. Kurs- og konferansehotellene venter kjeden ennå med å åpne.

Tross et noe labert rombelegg i Tromsø, forteller Thon-kjeden at det er Nord-Norge som hos deres hoteller har flest hotellsenger fylt.

– Fra Trondheim og nordover er belegget veldig bra med mellom 60 og 65 prosent, forteller konserndirektør Morten Thorvaldsen.

Det er også godt med fylte rom på Sørlandet, mens det er har vært vanskeligere å få fylt opp rommene i Bergen, Oslo og på Innlandet.

– Generelt sett, over hele landet, ligger vi på rundt 30 prosent belegg. Det er ikke mye. Under normale forhold ville vi på denne tiden av året hatt 80-82 prosent belegg, forteller Thorvaldsen.

Kommer utlendingene?

Morten Thorvaldsen håper at nå som det åpnes opp for utenlandske turister, så vil etter hvert tyske og nederlandske turister bestille rom på Thon.

Turister i Frognerparken.

Ei gruppe tyske turister går på guida tur gjennom Vigelandsparken i Oslo en julidag i 2017. De tyske turistene sto øverst på ønskelista til reiselivsbransjen, da regjeringa offentliggjorde hvilke europeiske land det ble åpnet for.

Foto: Jon Olav Nesvold / NPK

Også Nord-Norsk Reiseliv, som markedsfører Nord-Norge som destinasjon, håper det snart blir innrykk av tyskere.

– Vi trenger utenlandske gjester. Ikke minst tyske markedet, som er det aller største markedet i Nord-Norge av utenlandske gjester, sier administrerende direktør Trond Øverås.

Turoperatører Nord-Norsk Reiseliv har vært i kontakt med sier de har gjester som er interesserte i å besøke Nord-Norge denne sommeren.

trond øverås

– Jeg tror ikke det kommer et kjempepress med utenlandske turister med en gang, men på sikt tror jeg det kommer flere og flere gjester, sier han.

Foto: Simen Follesø Røiseland / NRK

Wiederstrøm Hotel Consulting advarer mot å tenke at hotellnæringen snart er på veg mot gamle høyder.

– Det er det dessverre alt for optimistisk å tro. Nordmenn er i stor grad tvunget til å feriere innenlands, så når fellesferien er over forsvinner de fleste av disse gjestene. Så er spørsmålet hvor mange utlendinger som får snudd seg rundt og dratt til Norge, sier Peter Wiederstrøm.

– For ikke å snakke om hva som skjer til høsten med konferanse- og forretningstrafikken, sier han.

NRK har også vært i kontakt med Scandic-kjeden. De forteller at de er i en «stille periode», og uttaler seg om hverken rombelegg eller forventninger før etter 17. juli.

LES: