Snart er russen her!

Men først må bilene godkjennes ...

Russebilkontroll i Alta

Denne uka kunne russebiler fra hele Vest-Finnmark komme og få gratis kontroll i Alta.

Ett av vårens sikreste tegn har allerede begynt å hoppe rundt i gatene. Selv om snøen fortsatt ligger hvit enkelte steder i nord, så fylles det på med rød- og blåkledde ungdommer. Russetida er over oss, og med det skal de gamle russebilene på veien igjen med årets russ.

Før russetiden kan starte er det russebilen som må opp til eksamen. Russebiler fra Alta og Lakselv fikk denne uka gratis kontroll hos trafikkstasjonen i Alta.

Det er fotballmiljøet i Finnmark som sammen med fylkeskommunen og Gjensidigestiftelsen har invitert russebilene til kontroll. De har tro på at god hjelp før russetiden, gjør sitt til å holde ulykkestallene nede.

– I fjor hadde politiet i Vest-Finnmark ikke en eneste utrykning eller negativ melding som hadde med russen å gjøre, og vi håper det fortsetter sånn. Forhåpentligvis er disse kontrollene en medvirkende årsak til det, sier daglig leder i Finnmark fotballkrets, Paul Erling Andersen.

Årets russetid startet ikke helt etter forhåpningene, torsdag havnet en russebil i grøfta på vei til kontroll i Alta.

Kjøper egne russelåter

Det er ikke bare biler som er viktig for russen, musikk og egenkomponerte russelåter har også blitt en del av feiringen.

Jentene på russebilen «The Mystery Machine» i Alta har betalt rundt 5000kr for sin låt. Totalt har de brukt ca. 70.000 kroner på bilen, pluss at de regner med å bruke 20.000 kroner til på å delta på diverse russetreff.

Dagens Alta-russ kjenner ikke til det tradisjonelle russeropet.

NRK-reporter Robin Mortensen (russ 1997) forsøker å få Ragna Hansine Bjøru og Marita Bringsli med på det tradisjonelle Sjikkelakke-ropet.

SJIKKELAKKE, SJIKKELAKKE, SHOW, SHOW, SHOW!

BOMMELAKKE, BOMMELAKKE, BOW, BOW, BOW!

CHIKKELAKKE, BOMMELAKKE, JAZZ, BOM, BØ!

JULEKAKE, JULEKAKE, HJEMMEBAKT BRØD!

Trad. Russemelodi

PS: Synes du alt var bedre før i tiden? Bli med til russefeiring i 1962!