Hopp til innhold

Smittsom lungetuberkulose påvist hos elev i Tromsø – 90 personer er nærkontakter

En elev i Tromsø er sendt til sykehus etter å ha fått påvist lungetuberkulose.

UNN Tromsø

Eleven behandles på UNN i Tromsø og skal være på bedringens vei.

Foto: UNN

Den smittede er isolert og får behandling ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN). Personen er ifølge Tromsø kommune på bedringens vei.

90 personer er nærkontakter og vil bli testet for mulig smitte. Dette er i hovedsak medelever og lærere ved skolen.

– Det skal ganske tett kontakt til for at noen blir smittet. Derfor vil smitten som regel bare skje innad i familien. Men siden skoleelever tilbringer mye tid sammen, kan smitte ha forekommet. Dette ønsker vi nå å få undersøkt, sier Trond Brattland i en pressemelding.

Trond Brattland

Kommuneoverlege Trond Brattland sier alle nærkontakter skal testes i løpet av åtte til ti uker.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Skal teste 90 nærkontakter

De som er definert som nærkontakter vil bli innkalt til et felles informasjonsmøte onsdag, opplyser kommunen som driver med videre smittesporing.

– Det er for så vidt ikke så uvanlig at vi må gjøre smittesporing på smittsom lungetuberkulose, men det er sjeldent at vi har det omfanget som det har i dette tilfellet, sier Brattland.

Nærkontaktene skal ta en blodprøve etter åtte til ti uker for å avdekke smitte. Det er ifølge kommuneoverlegen viktig at disse testene ikke tas for tidlig.

– Hvis noen tester positivt, vil de bli tilbudt forebyggende behandling mot tuberkulose, sier smittevernoverlege Trond Brattland.

Svært sjeldent i Norge

Forekomsten av tuberkulose i Norge er blant verdens laveste, ifølge FHI. Hvert år er det i underkant av 300 tilfeller her til lands.

Det smitter gjennom at man hoster eller puster ut små dråper som inneholder tuberkolosebakterier.

– Hvor kommer denne smitten fra?

– Det vil vi ikke gå ytterligere inn på, men det er ingen grunn til å være bekymre seg over smitte i Tromsø utover de vi har definert som nærkontakter, sier Brattland.

Han sier at sjansen for å bli syk av tuberkulose i Norge er liten, ettersom det er en latent sykdom. Altså ligger bakterien i ro i kroppen uten å skape sykdom. Kun 5 prosent blir syke av det.

– Vi regner ikke med å finne noen syke, selv om vi selvfølgelig sjekker for det også, sier Brattland.

Det finnes flere behandlingsformer for lungetuberkulose, men den vanligste er å ta tabletter som én gang i uka i tre måneder.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark