Hopp til innhold

Smittevernoverlege: – Tromsø har bikket smittetoppen

Smittetoppen ser ut til å være nådd i Tromsø kommune. Men for Universitetssykehuset Nord-Norge er situasjonen fremdeles på et kritisk nivå med en økning i antall innleggelser.

Trond Brattland, smittevernlege i Tromsø

GLEDELIG: – Det ser ut til at vi har nådd en topp, så får vi se hvordan utviklingen blir fremover, sier smittevernoverlege Trond Brattland.

Foto: Annabelle Kårvåg Sørensen / NRK

– Det er bortimot gledelig at antallet koronasmittede har gått ned, sier smittevernoverlege i Tromsø kommune, Trond Brattland.

Det siste døgnet har 50 personer fått påvist koronasmitte i Tromsø. Det er 25 færre enn på mandag. Samtidig var det mer enn 500 som testet seg i byen, en oppgang på mer enn hundre fra forrige døgn.

– Vi har høy testfrekvens med opp til fem prosent av befolkningen som testes hver uke, sier Brattland.

Tirsdag ettermiddag orienterte han formannskapet om utviklingen den siste uken. Det var forrige tirsdag at kommunen innførte nye tiltak og anbefalinger for å få ned smitten. Den fjerde smittebølgen kom til Tromsø først uten at noen vet hvorfor.

Det er foreløpig for tidlig å si om tiltakene har hatt effekt, eller om det er rom for å trappe ned siden smittetallene har gått ned. Her kan du lese mer om tiltakene som gjelder i Tromsø nå.

Lang kø til teststasjonen i Tromsø sentrum. Køen fortsetter bak bygget til høyre.

Opp til fem prosent av Tromsøs befolkning testes av kommunen hver uke. Daglig er det lange køer utenfor testsenteret i Fredrik Langes gate i sentrum.

Foto: Annabelle Kårvåg Sørensen / NRK

Har utsatt 12 operasjoner

21 koronapasienter er nå innlagt ved Universitetssykehuset i Tromsø.

– Det har vært stort trykk de siste ukene, men foreløpig greier vi å opprettholde normal drift ved sykehuset, sier kommunikasjonsansvarlig Jørn Resvoll.

De er forberedt på at det vil komme nye innleggelser i løpet av uken som kommer fordi antall sykehusinnleggelsene pleier å ligge litt etter smittetallene.

De siste fire ukene har tolv planlagte operasjoner blitt utsatt ved sykehuset. Det er stor mangel på vikarer, og mange ansatte går doble vakter.

Universitetssykehuset Nord-Norge

Det har vært et lite oppsving i antall innleggelser ved Universitetssykehuset i Tromsø de siste dagene.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen/Scanpix

Samtidig opplever hjertemedisinsk avdeling et koronautbrudd. Totalt åtte ansatte og fire pasienter er smittet.

– De greier å holde tilnærmet normal drift på sengeposten, men må muligens utsette planlagte utredninger for pasienter som må gjøre små operasjoner, sier Jørn Resvoll.

– Jeg må berømme de ansatte som står på nå. Spesielt på intensivavdelingen jobbes det utrolig godt og folk som tar doble vakter. Det er mange som merker trykket nå. Derfor trenger vi at flest mulige følger reglene og tar vaksinen.

Skal vurdere koronasertifikat

Fredag ble det klart at kommunene kan innføre koronasertifikat som virkemiddel for å få ned smitten. Ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) har vært en ivrig tilhenger, begrunnet i at man tror på økt vaksinedekning, og unngå negative økonomiske konsekvenser for næringslivet.

En eventuell innføring er foreløpig utsatt på grunn av mangelen på en nasjonal forskrift som skal regulere bruken av sertifikatet.

– Formannskapet skal beslutte om det skal innføres i kommunen. Det vil skje torsdag eller fredag hvis departementet er klar, sier Wilhelmsen.

Smittevernoverlege Trond Brattland opplyser at de jobber så godt de kan med å få ferdig en klar anbefaling slik at representantene får lest nøye gjennom forslaget før det skal stemmes over.

Gunnar Wilhelmsen

Ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) vil at Tromsø kommune skal bli den første til å innføre koronasertifikat.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

– Har kontroll

Smittevernoverlegen opplyser at kommunen nå har fått kontroll over de vanskeligste smitteutbruddene.

– Utbruddet på Mortensnes sykehjem er brakt under kontroll. De har også blitt ganske proffe på håndteringen så det preger driften i mindre grad enn tidligere.

Sykehjemmet har vært gjennom noen tøffe uker etter at 20 ansatte og 10 beboere ble smittet. En av beboerne døde etter å ha blitt smittet.

– Vi har klart å slå ned en bølge blant de unge. Vi ser en liten økning blant de voksne, spesielt de over 67 år, men det er små tall. Under 20 totalt, opplyser Brattland.

Det er foreløpig for tidlig å si noe om hvordan utviklingen blir fremover, men smittevernoverlegen opplyser at de følger situasjonen tett.

Kommunen har bestemt at en oppfriskningsdose nå kan gis fem måneder etter dose to, men kun for de over 65 år.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark