Hopp til innhold

Smittevernekspert skeptisk til nye nasjonale koronaregler i nord

– De nasjonale tiltaka trengs i enkelte områder, men vi må tørre å si nei når vi spør oss om de trengs i hele landet.

Professor i mikrobiologi, Ørjan Olsvik

SKEPTISK: Smittevernekspert Ørjan Olsvik mener regjeringa bør være forsiktig med å innføre nasjonale koronatiltak når smitten er lav mange steder i landet.

Foto: Tonje Hareland / NRK

Søndag lanserte statsminister Erna Solberg og regjeringa nye nasjonale regler for alle landets innbyggere frem til 18. januar.

Det mener Ørjan Olsvik regjeringa bør være forsiktig med.

Han er smittevernekspert, professor i medisinsk mikrobiologi og har lang erfaring med smittearbeid i inn- og utland.

– Smittevernloven sier at det er en kommunal oppgave å innføre spesielle tiltak. Det skal regjeringa være litt forsiktige med å gjennomføre på et nasjonalt nivå, sier han.

Rom for diskusjon

Olsvik sier at de nye tiltaka gir rom for diskusjon, og mener regjeringa skal være forsiktig med å «misbruke» smittevernloven.

– Smittevernloven er ikke veldig opptatt av føre-var-prinsippet når problemstillingen er at det ikke er smitte, sier Olsvik.

Han forteller også at det ikke skal innføres tiltak som er til hinder for et normalt liv hos folk som ikke har, eller er utsatt for smitte.

Blant annet anbefaler regjeringa at folk i hele landet ikke drar på besøk eller unødvendige reiser. Trafikklysmodellen brukes for ungdomsskoler, videregående og høyere utdanning.

Ørjan Olsvik

Ørjan Olsvik, smittevernekspert og professor.

Foto: Privat

Helsvart januar

Ordfører i Tromsø Gunnar Wilhelmsen gir et bilde av at Tromsø vil være svart som havet de neste to ukene som følge av tiltakene.

Høysesongen for vinterturisme i kommunen ser ut til å bli annerledes i år med dagens restriksjoner.

– De nye reglene er omfattende, og føles nærmest som en lockdown. Så strengt har vi ikke hatt det siden mars i fjor, og det som skjer nå er dramatisk, sier Wilhelmsen.

Han understreker også viktigheten av at utelivsbransjen og kultursektoren den neste tida må få den støtten de trenger for å klare seg gjennom enda en nedstengning.

I løpet av de siste ukene har Troms og Finnmark hatt få smittede av covid-19. På Universitetssykehuset Nord-Norge er fire pasienter innlagt.

Det gir Wilhelmsen grunn til å reagere på at de nye reglene gjelder for hele landet.

– Vi har respekt for regjeringas tiltak, og vi forholder oss til det. Men vår mening hele tiden har vært at nasjonale beslutninger blir feil med såpass store variasjoner i fylker og kommuner. Vi kjenner smitten best, og vet hvorfor den er så lav.

Gunnar Wilhelmsen, ordfører i Tromsø

Ordfører i Tromsø Gunnar Wilhelmsen har respekt for regjeringas nye tiltak, men skulle sett at en kommune i nord med mindre smitte kunne fått bestemme mer selv.

Foto: Terje Pedersen

Må tenke på sårbare kommuner

Statsforvalter Elisabeth Vik Aspaker i Troms og Finnmark synes ikke regjeringa er for streng når de innfører regler for hele landet.

Hun har troa på at det vil ordne seg, dersom alle følger reglene og anbefalingene de neste to ukene.

– Det er en redsel der ute for å miste kontrollen over viruset igjen, samtidig med vaksineringsstart, sier hun.

Vik Aspaker sier Troms og Finnmark består av mange små kommuner med sårbare helsetjenester. Det er de vi må tenke på i tiden fremover.

Elisabeth Vik Aspaker

Statsforvalter i Troms og Finnmark Elisabeth Vik Aspaker.

Foto: Tonje Hareland / NRK

– De vil rett og slett ikke kunne mestre et slik stress det vil kunne bli med økt smitte, store utbrudd og vaksinering av våre eldste innbyggere og helsepersonell.

De neste to ukene blir mer stusselig enn det vi ønsker for 2021. Vi har et langt år bak oss, og må ta i bruk de erfaringene for å få det til. Er vi flinke nå, kan det være de strengeste tiltakene vi får i år.

Elisabeth Vik Aspaker, statsforvalter Troms og Finnmark

Både Wilhelmsen og Vik Aspaker er spent på om julens besøk i nord kan gi utslag på koronatestene som blir avgitt i tiden fremover.

– Om én uke får vi svaret vi venter på. Det har vært færre tester tatt i romjula, så det er bare å håpe at de med symptomer tar en test, enten de er i nord eller tilbake i sør, avslutter ordføreren.