Hopp til innhold

Smittedobling i Murmansk – nå vil myndighetene tvinge folk til å vaksinere seg

Covid-19 sprer seg kraftig i hele Russland. Samtidig sliter landet med å få folk til å ta vaksine. Nå innføres det obligatorisk vaksinering i Murmansk.

En mann blir vaksinert i Teriberka i Murmansk fylke

Russland har helt fra starten slitt med å vaksinere sin egen befolkning mot koronasmitte. Nå innføres det obligatorisk vaksinasjon for noen grupper folk.

Foto: Dmitriy DUBOV / Murmansk fylke

I Murmansk fylke, som grenser til Norge, har antall daglige tilfeller av koronasmitte doblet seg i løpet av de siste to ukene.

Andrej Tsjibis, som er guvernør i fylket, er bekymret over situasjonen.

– Viruset muterer. Snittalderen for de smittede blir lavere. Og vi ser at de smittede blir enda sykere. Det betyr at situasjonen blir vanskelig for oss, kanskje enda verre enn i fjor, sa han nylig på en pressekonferanse.

Smitteøkningen er så alvorlig at helsepersonell nå blir tilbakekalt fra feriene sine.

110 personer har fått påvist korona i Murmansk det siste døgnet. Totalt er det registrert nesten 53.000 tilfeller i fylket. Det tilsvarer 7 prosent av befolkningen.

Til sammenligning har omtrent én prosent av innbyggere i Troms og Finnmark blitt smittet under pandemien.

Guvernør i Murmansk fylke Andrej Tsjibis på et møte med krisestabledelsen

I Murmansk fylket bor det omtrent 750.000 mennesker. Over 14 prosent er vaksinert. Dette er guvernør Andrej Tsjibis ikke fornøyd med.

Foto: Dmitriy Dubov / Murmansk fylke

Innfører obligatorisk vaksinering

Denne uka melder guvernøren i Murmansk at det skal innføres obligatorisk vaksinering for enkelte yrkesgrupper.

– Jeg ber alle om å vaksinere seg så snart som mulig, sier Andrej Tsjibis.

Tvangsvaksineringen skal først og fremst gjelde folk som jobber innen handel, offentlig transport, matservering, undervisning, og folk som jobber med sosialt arbeid og kultur.

– Jeg ber bedriftseiere om å planlegge vaksinering av sine medarbeidere i løpet av de kommende dagene, uten å vente på et skriftlig vedtak fra oss, sier guvernøren.

Stasjon for koronavaksinering på et kjøpesenter i Murmansk

I Murmansk fylket har smittesituasjonen forverret seg. For å få flere til å ta vaksine arrangerer myndighetene helsestasjoner også på kjøpesentre.

Foto: Murmansk fylke

Fortsatt viktig med karantene

Den vanskelige koronasituasjonen i Murmansk har også betydning for Sør-Varanger kommune i Finnmark.

– Jo større smitten er i vårt naboland, jo større er risikoen for at noen som er smittet reiser over, sier smittevernlege Drude Bratlien.

Drude Bratlien

Drude Bratlien, smittevernlege i Sør-Varanger kommune, mener at det fortsatt er viktig å følge på karantenebestemmelsene når man kommer fra et land med mye smitte.

Foto: Kristina Kalinina / NRK

For selv om grenseovergangen mellom Norge og Russland har vært stengt for vanlig trafikk siden mars 2020, er det fortsatt mange som krysser grensen til Russland.

Bare i mai alene kom 390 personer fra Russland til Norge over Storskog.

Hovedsakelig er det russiske fiskere som skal på mannskapsbytte til norske havner langs hele norskekysten.

Russiske statsborgere med lovlig opphold i Norge reiser også over grensen, det samme gjør nordmenn med familie i Russland.

Innreisende skal følge nasjonale regler med testing og karantene.Men utover det har kommunen ikke mulighet til å gjøre noe mer.

Bratlien sier at reisende som tester positivt for korona på Storskog, utfordrer kommunens beredskap.

– I forrige uke var det en fisker som var smittet på en buss som kom til Norge, sier Bratlien.

Da valgte mannskapet å snu på grensen og returnere til Russland i stedet for å sjekke inn på et karantenehotell i Kirkenes.

Smittevernlegen mener totalt sett at koronarestriksjonene har fungert godt for å forhindre smitte fra russiske sjøfolk inn til Norge. Det ene tilfellet i forrige uke var nemlig det første på to måneder.

Storskog grensestasjon

Storskog i Sør-Varanger er Norges eneste grense til utenfor EØS. For alle reisende fra Russland gjelder det reglene som koronatesting på grensen og ti dagers karantene.

Foto: Kristina Kalinina / NRK

Tviler på lovlighet

Dmitrij Peskov, talsmann for Russlands president, sier at det ikke er snakk om å tvangsvaksine alle russere. I første omgang vil ombligatorisk vaksine altså kun gjelde for enkelte yrkesgrupper.

Samtidig legger Peskov til at det ikke er å komme utenom at ikke-vaksinerte kommer til å oppleve diskriminering i tiden fremover.

Hvordan oppfølgingen av vaksine-vedtaket skal kontrolleres, er imidlertid ikke bestemt.

I Moskva er det arbeidsgiverne som har fått ansvaret med å følge opp vaksineringen av sine ansatte.

Der er det nå er krav om at 60 prosent av de ansatte skal være vaksinerte. Hvis vedtaket ikke blir fulgt opp, kan arbeidsgiverne få bøter på opp mot 120.000 kroner.

Samtidig debatteres det om hvorvidt obligatorisk vaksinering i det hele tatt er lovlig.

Ifølge nettavisa Meduza er det nemlig kun helsearbeidere og lærere som er underlagt en egen lov om obligatorisk vaksinering i Russland. De kan bli suspendert og miste lønna si dersom de ikke tar vaksine.

Samtidig kan alle andre nekte å vaksinere seg, uten at det vil ha noen rettslige konsekvenser, skriver nettavisa.

Helsemyndighetene har økt antallet sykehusplasser for koronasmittede i Murmansk fylke. På bildet er det et smitterom i fylkets fjerde største by Montsjegorsk.

Helsemyndighetene har økt antallet sykehusplasser for koronasmittede i Murmansk fylke til 783 senger. På bildet er det et smitterom på sykehuset i Montsjegorsk, fylkets fjerde største by.

Foto: Murmansk fylke

Koronaskepsisen er størst

Russland er et av de få landene som produserer egne koronavaksiner. Vaksineringen i nabolandet startet allerede i september i fjor.

Men de aller fleste russere har likevel fram til nylig avventet med å ta russisk vaksine.

Fram til nå er det kun 13,6 prosent av befolkningen, eller 20 millioner mennesker, som er vaksinert med første dose i Russland.

Til sammenligning har USA, der innbyggertallet er mer enn dobbelt så høyt, vaksinert over halvparten av sin voksne befolkning.

Ifølge det analytiske byrået Morning Consult er Russland det landet i verden med størst koronaskepsis.

Laster Twitter-innhold

Myndighetene har prøvd å oppfordre folk til å vaksinere seg siden april, og har prøvd å friste med både gavekort og konkurranser.

For en uke siden startet en konkurranse i Moskva der de som får sin første vaksinedose i Moskva, kan vinne en bil. Konkurransen skal foregå ukentlig fram til midten av juli.

Ifølge radiokanalen Business FM er det likevel ikke bilkonkurransen som påvirket antall mennesker som ønsker å vaksinere seg, men økende koronasmitte i byen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark