Hopp til innhold

Små grep hold gravide lengre i jobb

6 av 10 gravide blir sykemeldt i løpet av svangerskapet. Økt fokus og tilrettelegging hjelper godt, viser prosjekt.

Gravid.

Illustrasjon: Gravid kvinne.

Foto: Patrice LAPOIRIE / PHOTOPQR/NICE MATIN

Gravide har svært høyt sykefravær, og står for en tredjedel av alle fraværsdager blant kvinner mellom 20 og 39 år.

Men gravide som blir sett og fulgt opp av arbeidsgiver blir i jobb.

– Jeg hadde bekkenløsning fra tre og en halv måned, og klarte ikke å gjøre noe, sier en nybakt mor på trilletur på kjøpesenteret i Alta.

Mange gravide ønsker å jobbe, men synes manglende tilrettelegging på arbeidsplassen gjør det vanskelig.

Og det er nettopp denne arbeidslysten det må tilrettelegges bedre for. Det ble prøvd gjennom et gravideprosjekt i Alta kommune.

– Vi vet at det er mange måter å tilrettelegge jobben på, slik at den gravide ikke har en så belastende arbeidsoppgaver, sier Britt Gunnberg som var prosjektansvarlig for gravideprosjeket.

Ble fire uker lengre i jobb

Målet var å få ned sykefraværet blant gravidearbeidstakere i Alta kommune. Med tette samtaler mellom jordmor, den gravide og arbeidsgiver om tilrettelegging på arbeidsplassen, gikk sykefraværet ned.

De gravide som var med i prosjektet var nesten fire uker lengre i jobb enn det som er gjennomsnittet i kommunen.

– Vi kan absolutt si at det har vært vellykket, selv om vi ser at det er en vei å gå, både når det gjelder holdninger til å være gravid – at det ikke er en sykdom, men også at det skal være lov å bli sykemeldt.

6 av 10 blir sykemeldt

Tall fra Nav viser at 6 av 10 gravide blir sykemeldt i løpet av svangerskapet. Det koster arbeidsgiverne flere millioner kroner årlig. Og det ønsket bedriftshelsetjenesten i Sør-Troms å gjøre noe med. De ansatte derfor en jordmor i fast stilling etter at sykefraværet ble redusert med 85 prosent gjennom et gravideprosjekt der.

– De fleste ønsker å være i jobb så lenge som mulig. Og det med å bli sett og ønsket på arbeidsplassen av sin leder, er kjempeviktig. Pluss at når jeg er koblet inn som jordmor så føler de seg trygge, de blir kvitt denne unødige engstelsen for at ting på arbeidsplassen kan være farlig, sier jordmor Kathrine Kanebog Thorsen i Sør Troms bedriftshelsetjeneste.

Både hun og prosjektlederen i Alta mener det lønner seg for alle parter å ha en mer åpen dialog rundt gravide og sykemeldinger.

– Det har blitt litt allment at når du er gravid så er det helt greit å bli sykemeldt. Men det er jo ingen sykdom. Og det tar jo lang tid både med svangerskap og permisjonstiden, slik at du blir veldig lenge borte fra jobb.

– Lange og kjedelige dager

Tilbake på kjøpesenteret tror mødrene på trilletur at økt tilrettelegging vil kunne hjelpe mange.

– Vi prøvde aktiv sykemelding, vi prøvde å jobbe hjemmefra og alt mulig rart slik at jeg kunne delta i arbeidslivet. For dagene ble lange og kjedelige.

Men til tross for gode resultater blir graveideprosjektet i Alta foreløpig ikke videreført på grunn av manglende midler.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark