Hopp til innhold

I dag er det slutt på dette – hvis du ikke reserverer deg

Skatteoppgjøret i posten er historie for nærmere tre millioner nordmenn. Hvis du fortsatt ønsker den i posten må du ta grep i dag.

Selvangivelse 2013

Selvangivelsen på papir kan være historie. Hvis du fortsatt vil ha den i hånden, må du ta grep i dag.

Foto: Kim Jansson / NRK

Helmersen

Esben Helmersen, underdirektør i Skatt nord, mener skatteetaten er frempå når det kommer til digitalisering.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Vi har sett utviklingen over lang tid, og ser på dette som en forenkling av hvordan du skal håndtere selvangivelsen, skatteoppgjøret og skattekort, sier Esben Helmersen, underdirektør i Skatt nord til NRK.

I dag går fristen ut for å reservere seg mot å få skatteoppgjøret i digital form.

Alle som har registrert et mobilnummer og en e-postadresse på nettportalen Altinn, nettstedet for alt av offentlige tjenester, vil fra og med nå motta oppgjøret digitalt.

– Vi har allerede rundt én million nordmenn som er registrert som såkalte e-brukere. Nå har vi fått tilgang til alle som noen gang har vært inne og gjort noe via datamaskin på Altinn. Alle disse vil fra og med i dag bli e-brukere, sier Helmersen.

Totalt blir tre millioner nordmenn nå e-brukere.

Slik reserverer du deg

Men det er fortsatt håp, dersom du ønsker å motta skattepapirene i papirform.

– De som aldri har gjort noe med skatteoppgjør og lignende via datamaskinen vil fortsatt motta papirene i posten. De som ønsker å motta papirene i posten må reservere seg mot digitaliseringen i dag, sier Helmersen.

For å gjøre det må du gå inn på nettstedet norge.no og reservere seg der, eller de kan ringe 800 30 300.

Sparer store summer

Til DN.no sier kommunal- og moderniseringsminister, Jan Tore Sanner, at overgangen til nettbasert kommunikasjon kan spare staten for én milliard kroner, bare i portoutgifter.

Esben Helmersen mener at over tre millioner nordmenn har brukt digitale tjenester på nett er et tegn på at vi går over til en elektronisk hverdag.

– Mange synes at dette er greit. Vi har ikke fått de store reaksjonene, men har full forståelse for at det er noen som fortsatt ønsker papirtjenester, sier han.