Hopp til innhold

Slo verdensstjernen sin rekord på eventyrtraversen

Tidsrekorden til den verdenskjente atleten Kilian Jornet på Ersfjordtraversen i Troms er slått av «en vanlig fyr fra byen». Ingen hadde trodd at denne traversen kunne gjøres på under fem timer, sier presidenten i Norsk Klatreforbund.

Ersfjordtraversen

Ersfjordtraversen i Tromsø er en bratt klassiker, og nå har den fått en ny tidsrekord. Videoen er fra en av mange turer på traversen rekordholder Eivind Wergeland Jacobsen har gjort. Turen anbefales ikke for nybegynnere, eller uten tau.

Eivind Wergeland Jacobsen er student, og liker ski på bratte fjelltopper på vinteren. På sommeren går det i klatring, løping og sykling.

– Jeg trener egentlig ikke, sier han.

Nå har studenten fra Salangen i Troms slått rekorden til verdensstjernen Kilian Jornet på Ersfjordtraversen. Han løp traversen på fire timer og 37 minutter. Dermed slo han den gamle rekorden med 12 minutter.

Ersfjordtraversen i Tromsø byr på uslåelig utsikt, men også bratte partier hvor det er livsfarlig å falle. Turen anbefales ikke for nybegynnere, eller uten bruk av tau og sikringsmidler.

– Ersfjordtraversen er en av de vakreste traversene i Norge, og i verden, sier Kilian Jornet.

Ersfjordtraversen i Tromsø er en bratt klassiker.

Eivind Wergeland Jacobsen løp Ersfjordtraversen på fire timer og 37 minutter.

Foto: Shanga Balendran / PRIVAT

– Trodde først ikke det stemte

Jacobsen ble selv overrasket over tida han løp traversen på.

– Jeg hadde sagt til samboeren min at hun skulle hente meg en time senere enn jeg kom fram. Jeg måtte sjekke igjen når jeg hadde starta.

Han mener selv han hadde en god dag, og at rekorder i bratt terreng har mye med forholdene å gjøre.

Jacobsen ved Storstolpan i Tromsø.

Jacobsen ved Storstolpan, en av hans favorittpartier på traversen.

Foto: Shanga Balendran / PRIVAT

– Skjermen på GPS-klokka låste seg litt etter den første toppen, Skamtind. Da hadde jeg løpt i 45 minutter, og tenkte ikke så mye over det. Men etterhvert så jeg at det gikk ganske fort unna. Da ble jeg litt stresset over at ikke klokka fungerte. Heldigvis hadde bare skjermen hengt seg opp. Det var en lettelse på slutten da jeg så at jeg fikk lagret hele, sier han

Tror rekorden kan bli slått

Rekordholderen tror ikke tida hans blir stående hvis Kilian Jornet prøver traversen på nytt.

– Jeg mistenker at Kilian har noen ekstra gir. På fjellet har forholdene mye å si. 12 minutter er ikke så mye på en så lang tur. Har man gode forhold nedover på snøbakkene så spiller det en stor rolle.

Jornet har vunnet verdensmesterskapet i fjelløp seks ganger. Han ble kåret av New York Times til den beste utholdenhetsatleten i sin generasjon.

Atleten løp traversen på under fem timer for fem år siden.

Se videoen fra når Kilian Jornet tok fartsrekorden som nå er slått.

Men Kilian Jornet selv har ingen planer om å reise til Tromsø kun for å slå rekorden.

– Jeg synes det er kult at tida mi er slått, sier Jornet.

Han hadde nok forsøkt om han fortsatt hadde bodd i Tromsø, men tar ikke turen kun for å få rekorden tilbake.

– Jeg håpte flere ville bli inspirert til å løpe den når jeg gjorde den første gangen, sier han.

Kilian Jornet

Kilian Jornet synes det er kult at rekorden hans er slått.

Foto: Roy Kenneth S. Jacobsen, NRK

Jornet er glad for at flere løper i fjellet, og mener det har blitt mer populært i Norge de siste årene.

– Ersfjordtraversen er ikke som et løp, hvor man er på samme sted, til samme tid. Det som er så kult er at det ikke bare handler om hvem som er sterkest. Det betyr noe hvem som kjenner ruta best, har ventet på de rette forholdene, og som er best forberedt.

– Ingen hadde sett det for seg

Stein Tronstad

Presidenten i Norsk Klatreforbund er imponert over rekorden.

Foto: Privat

Stein Tronstad er president i Norges Klatreforbund. Han sier at ingen hadde sett for seg at traversen kunne gjennomføres på under fem timer når han først gikk den på 80-tallet.

Frode Guldal var den første til å gå den nå vanlige varianten av Ersfjordtraversen i 1978. Han brukte 11 timer på traversen, og beskrev turen sånn: «Eg brukte ikkje tau, men ein må ha det med.»

– Man skal være vant med den type terreng. Noen plasser er så utsatt at jeg vil anbefale tau til nesten alle. Gjør man det uten tau er man antakelig vant til det, og gjør det på eget ansvar. Men det er ikke sånn at jeg vil anbefale noen å gå den turen uten tau, sier Tronstad.

Ersfjordtraversen i Tromsø.

Det anbefales å ta med tau, og sikringsutstyr på traversen.

Foto: Eivind Wergeland Jacobsen / PRIVAT

Jeg var superimponert allerede da Kilian tok rekorden. Jeg tenkte da, at det her er ikke en kar som blir slått. Også kommer det «en vanlig fyr fra byen» og gjør det, det hadde jeg rett og slett ikke regnet med, sier han.

Han har selv brukt lengre tid enn planlagt på turen, og beskriver en vinterdag der de kom knapt halvparten så langt som planlagt før hele dagen var gått.

– Den er mye lengre enn mange forestiller seg. Man leser om Kilian sin rekord, og Eivind sin fantastiske rekord nå, og dømmer ut fra det. Men for de fleste er dette en lang todagers tur.

Ersfjordtraversen i Tromsø.

Det er viktig å ikke undervurdere turen, sier Jacobsen.

Foto: Shanga Balendran / PRIVAT

Ikke for alle

Tronstad er bekymret for at fartsrekorder får mye oppmerksomhet.

– Det med å sette rekorder, det får vanlige folk holde seg unna. Selv om man er i god løpeform så er det sette rekorder på Ersfjordtraversen noe for dem som virkelig er vant til alpint terreng.

Rekordholder Jacobsen er enig i at traversen ikke er for hvem som helst.

– Det er en tur som anbefales på det sterkeste, men man skal ikke undervurdere den. Den kan være farlig, og man må være forberedt før man legger ut på turen, sier Jacobsen.

Ersfjordtraversen i Tromsø.

Ersfjordtraversen er ikke for nybegynnere.

Foto: SHANGA BALENDRAN / PRIVAT

Flere nyheter fra Troms og Finnmark