Slipper fengsel

Kaptein Valerij Jarantsev som førte båten «Elektron» har fått ett hundre tusen rubler i bot for tjuvfiske, men er frikjent for kidnapping av to norske kystvaktinspektører i oktober 2005. Det avgjorde den lokale retten i Murmansk i formiddag.

Valerij Jarantsev
Foto: Arne Store / NRK

– Om ti dager er jeg på sjøen igjen, sier Jarantsev til NRK.

Det brøt ut spontant applaus da dommen falt i Murmansk rett etter klokka 0930 i dag. Flere av Jarantsevs tilhengere hadde benket seg i rettslokalet da dommen ble lest opp.

Jarantsev selv så svært tilfreds ut med dommen. Han har fått ti dager på seg til å avgjøre om han vil anke dommen.

Ett hundre tusen rubler tilsvarer ca 25 000 norske kroner.

Det var lørdag den 15. oktober 2005 at Jarantsev nektet å stanse da han ble anholdt av kystvaktskipet «Tromsø» i Barentshavet. De to norske kystvaktinspektørene Henning Thune og Richard Storås hadde bordet «Elektron», som fortsatte mot russisk territorialgrense med norsk kystvakt etter seg.

Hør statsadvokat i Troms og Finnmark Lars Fause om dommen mot Jarantsev

Hør fiskeridirektør Peter Gullestad, som mener dommen er prinsipielt viktig

Natt til fredag den 21. oktober var dramaet over. De to norske kystvaktinspektørene ble overlevert til Norge etter intenst diplomati mellom norske og russiske myndigheter og  hardt press fra norsk kystvakt.

I ettertid ble Elektronssaka en juridisk nøtt for både norsk og russisk påtalemyndighet, og tiltale mot Jarantsev er reist og trukket tilbake flere ganger. I slutten av mars i fjor tok russiske myndigheter ut endelig tiltale mot ham. Et år seinere, den 29. mars i år, la statsadvokaten i Murmansk ned påstand om tre års betinget fengsel for Valerij Jarantsev.

Kapteinen stod tiltalt for å ha fisket med tyvnett i trålen samt kidnapping av de to kystvaktinspektørene.

Gråt av glede

Kona til kapteinen, Tatjana Jarantseva, gråt av glede da hun gikk ut fra rettssalen. Hun sa til NRK etter domsavsigelsen at hun er sikker på at norske myndigheter vil forfølge saken i andre rettsinstanser.

– Denne kampen er vi forberedt på å ta, og vi kommer også til å svare på det vi opplever som urettferdige angrep fra norske myndigheter, sa Jarantseva.

Kaptein Valerij Jarantsev selv sier til NRK at han regner med å være på sjøen igjen i fullt fiske om ti dager. Da går ankefristen i saken ut.

Norsk påtalemyndighet har vært svært ivrig etter å få en prinsipiell dom på kaptein Jarantsev. Den 28. april i fjor sa førstestatsadvokat i Troms og Finnmark Lars Fause til NRK at han var avventende til hva en russisk domstol ville gjøre med Jarantsev. Da var det klart at norske myndigheter hadde lagt til side etterforskningen på norsk side.

  

 

Kystvaktinspektørene fra Elektron
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

 

Dramatisk kappløp mot russergrensen

Jakten på «Elektron» ble fulgt av hele verden, og i ettertid kom det fram at spillet i havet til tider var svært dramatisk. Kapteinen på tråleren ville renne kystvaktskipet «Tromsø» i senk dersom norske fartøyer angrep russiske hjelpefartøyer under aksjonen. Norsk kystvakt på sin side forberedte seg på å stanse «Elektron» med væpnet makt. Kystvaktinspektørene Thune og Storås hadde lagt planer om å hoppe på sjøen dersom de fikk sjansen til det, fortalte de på pressekonferansen etter frigivelsen.

Ble folkehelt

Da Jarantsev kom hjem til Murmansk etter bråket med norsk kystvakt, slo den jevne russer ring om ham. Han fikk nærmest status som folkehelt etter å ha nektet å bøye seg for det som ble opplevd som norsk overmakt i havet. Norge og Russland har i lang tid vært uenige om hvilken rett Norge har til å håndheve lov og rett på de omstridte fiskefeltene.

For tiden er Jarantsev en av frontfigurene i kommunistpartiet i Murmansk.